Moje buduće zanimanje: Marketing

marketing ekonomski fakultet stundenti

Written by marketing ITD

 • http://MladenStojanovic.net/ Mladen Stojanović

  Drugari marketari, par korisnih saveta za vas:

  1. Učite o marketingu i van zvaničnih knjiga koje imate na fakultetu
  2. Nije sve što piše u tim knjigama tačno i 100% istinito
  3. Vaši profesori nisu uvek u pravu
  4. Šta god vam pričali o marketingu, uvek se fokusirajte na to da krajnji rezultat opravda ulaganja
  5. Šta god vaš šef jednoga dana mislio i želeo, ne tiče vas se. Vas se tiču samo želje klijenata/kupaca/potrošača.
  6. Učite na realnim situacijama. Odaberite neki proizvod ili uslugu i napravite sa prijateljima case study kako biste vi odradili celu kampanju
  7. Fokusirajte se na dugoročne strategije, a ne na kratkoročne trendove
  8. U marketingu ne postoje pravila. Postoje samo stvari koje se većini donele dobre rezultate i koje su većini donele loše rezultate.
  9. Naučite da pričate priče. Svaki dobar marketing zasnovan je na dobroj priči.

  Želim vam svima uspešne i dugotrajne karijere u marketingu. :)

 • Iva Marinković

  Imajte uvek u vidu da je znanje koje steknete na prvoj godini studija – u četvrtoj već neprimenljivo. Marketing je živa materija koja se zasniva i živi na trendovima. Uvek budite u toku, pratite dešavanja na internacionalnom tržištu i njihovu implementaciju na naše i razmišljajte široko!
  I još jedna bitna napomena – kao što je Mladen rekao – Vaši profesori nisu uvek u pravu.
  Srećno! :)

 • Ruza Ristanovic

  kao bivsi student EF i to smera marketing, sve sto mogu da im porucim jeste sto vise angazovanja tokom studija, kroz razne organizacije, kako bi stekli i prakticno iskustvo. Pre vse od 15 godina nekolicina tadasnjih studenata, mojih kolega, medju kojima sam bila i ja, osnovala je studensku organizaciju na EF pod nazivom Marketing radionica, namenjenu studentima smera Marketing. Pod vodjstvom tadasnjeg asistenta, sada profesora Sase Veljkovica, te pomoci i Mirjane Gligorijevic, Galjine Ognjanov, te Branka Maricica, imali smo prilikuda kao studenti primenimo sva znanja koja smo sticali. Ta organizacija postoji i danas, rade projekte koje smo mi zapoceli, rade i neke nove, ali je jako znacajna jer kroz te projekte mogu da nauce kako izgleda u praksi jedan marketing plan, kako izgleda istrazivanje, sta znaci organizovati dogadjaj, kako izgleda komunikacija, faktura, kreativa, sve ono sto nemaju priliku da vide dok se ne zaposle…I moram da kazem, da smo jos pre 12 godina kada je web prezentacija velikih kjompanija bila na dosta niskom nivou, uspeli da napravimo sajt koji je bio interaktivan. Tada je smer marketing bio nepopularan, masa je grabila na finansije, bankarstvo, spoljnu, a oni koji su se opredelili za marketing nisu znali koliko ce se to usmerenje razviti i postati popularno. Moje kolege danas rade po marketing sektorima, komunikacijama, a kolege iz Marketing radionice su vec uspesni marketari sa sjajnim karijerama u ovoj oblasti. Stoga, samo napred, ucite, vezbajte i razvijajte se kroz organizacije. Marketing je lep!