Svaka društvena mreža ima svoja pravila u vezi sa organizovanjem nagradnih igara i kvizova, i tome će biti posvećena pažnja u nekom od narednih tekstova. Sagovornik za ovaj tekst je Žarko Ptiček, IT pravnik (@ptiki) o tome na koji način srpski zakoni  regulišu priređivanje nagradnih igara na društvenim mrežama i internetu uopšte.

U nastavku teksta biće dat samo pregled najvažnijih stavki, a za puno tumačenje preporučeno je da preuzmete dokument dat na kraju. Za sva pitanja i nedoumice pozivamo vas da slobodno koristite komentare.

O nagradnim igrama na Internetu, Žarko navodi sledeće:

Kako se na Internet inače primenjuju zakoni koji važe u „realnom“, „ne-virtuelnom“ svetu, i kako je Internet samo još jedan kanal putem kojeg se zaključuju ili menjaju pravni odnosi, tako se na građane Republike Srbije primenjuje i Zakon o igrama na sreću (“Sl. glasnik RS”, br. 88/2011) koji je na snazi od 2.12.2011. godine (u daljem tekstu: Zakon). Na početku valja napomenuti da je pitanje jurisdikcije, nadležnosti odsnosno primene prava na Internetu rešeno tako što se svaka pojedina tačka vezivanja za pravo neke države gleda kao relevantna. Ukratko rečeno, to što je domen registrovan u Australiji, a hosting serveri se nalaze u Nemačkoj na primer, primenjuje se pravo Republike Srbije ako je takva Internet prezentacija ili servis namenjen srpskom tržištu, na srpskom jeziku na primer.

Da bi se neka aktivnost smatrala igrom na sreću potrebno je da kumulativno budu ispunjena dva uslova:

 1. da se učesniku naplaćuje učešće, odnosno da učesnik stiče pravo učestvovanja u igri tako što će platiti neki iznos, ili kupovati određenu robu (seći i slati kupone i slično)
 2. da dobitak zavisi od slučaja ili neizvesnog događaja

Da ne bi bilo zabune, igrama na sreću, u smislu ovog Zakona, ne smatraju se igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre, u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste. Navedene igre Zakon imenuje terminom „zabavne igre“ i ne reguliše ih.

Nagradne igre u robi i uslugama su one igre koje u reklamne i druge svrhe priređuje pravno lice ili preduzetnik, u kojima se učesnicima pruža mogućnost da ostvare nagradu u robi ili uslugama, koja mora biti unapred određena, u kojima učesnik stiče pravo na učestvovanje u igri kupovinom određenih proizvoda ili korišćenjem usluga, odnosno pogodnosti priređivača igre. Nagradne igre u robi i uslugama mogu se priređivati preko sredstava elektronske komunikacije, uključujući i SMS usluge pod uslovom da cena pružaoca usluge nije viša od redovne cene te usluge.

Kvizovi znanja, prema definiciji ne spadaju u igru na sreću, kao ni igre u kojima pobednika određuje neka veština. Ako ovakve igre za posledicu imaju osvajanje neke nagrade, onda se one smatraju nagradnim igrama ili takmičenjima. Veoma je bitno, bez obzira na vrstu igre ili takmičenja, da organizator uredi pravila, propozicije igre ili takmičenja, i da ih učini dostupnim svim potencijalnim učesnicima. Osim samih pravila, propozicije treba da sadrže i podatke o nagradama, kao i o načinu dostavljanja ili preuzimanja tih nagrada.

Za više informacija preuzmite dokument Nagradne igre na društvenim mrezama i Zakon

Ukoliko ne želite da propustite naredne tekstove, prijavite se na newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst, ostavite komentar ispod teksta.

Photo: marketingessentialsblog.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

8 komentara

 • Koliko sam ja shvatio ukoliko zelim da pokrenem nagradnu igru koja bi promovisala moj web sajt putem FB i sl ne spada kao ‚‚igra na srecu‚‚ jer ne ispunjava ni jedan od ova dva uslova?

 • Poštovani imam dva pitanja na koja mi hitno treba odgovor.
  Naime učestvovao sam od 30.8.2012. do 9.9.2012.god. u Samsung Srbija, Novi član tima nagradnom konkursu po pravilima koja su sami postavili i bio prvolasirani. Međutim oni su sat ili dva pre završetka glasanja samo oglasili na svojoj stranici wall-u (ne i u pravilima igre) da se glasanje produžava za još 24h!!! Sve se odigravalo preko Facebook-a, znači stranice Samsung Srbija na Facebook-u na kojoj je i aplikacija za glasanje unutar koje su postavljena pravila.
  Mene zanima sledeće:
  1. Da li se pod naplaćivanjem učešća učesniku može smatrati novac koji sam potrošio skidajući Samsung aplikaciju preko GPRS interenta na svoj mobilni telefon, jer je tu bio uslov za učestvovanje?
  2. Da li se pod slučajem ili neizvesnim događajadogađajem može smatrati najveći broj lajkova (glasova), jer je to bio uslov za osvajanje nagrade?

  Kada bih mogao da postavim printscreen-ove stver bi bila još jasnija…
  Molim Vas odgovorite mi u najkraćem mogućem roku.
  Srdačan pozdrav,
  Nenad Nikolić, die

 • Postovani zanimaju me dve stvari vezane za temu.
  Zanima me da li je ovaj zakon jos na snazi i ako jeste da li je pretrpeo neke promene, dopune itd?
  A ono sto me vise zanima, da li u domen igara, koje obuhvata ovaj zakon, spada i takmicenje gde se pobednik odredjuje iskljucivo brojem glasova odnosno lajkova. Bicu konkretniji planiram da organizujem takmicenje gde ce za prijavu biti dovoljno da se okaci fotografija i to je to.. nebi bila potrebna novcana nadoknada za prijavu, aplikacija koja se naplacuje i slicno. Pobednik bi se birao na osnovu broja lajkova, a nagrada bi bila u robi i uslugama. Da li se to smatra nagradnom igrom?

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.