Nakon čitanja jasno je zbog čega se o ovoj knjizi i dalje govori nesmanjenim intenzitetom, iako je prvi put objavljena 2002. godine, a brojna predviđanja u njoj su nadmašila očekivanja. Iako današnjem čitaocu ne donosi ništa posebno novo, mora se imati na umu kada je pisana i sagledati iz tog ugla.

O autorima

Kjell Anders Nordström (1958.), ekonomista, pisac i govornik. Godine 1991. godine doktorirao na Stokholmskoj školi ekonomije(Handelshögskolan i Stockholm) . Do 2004. godine bio profesor saradnik na Institutu za međunarodno poslovanje pri pomenutoj Školi. Nakon toga radi kao govornik i konsultant.

Jonas Ridderstråle (1966.), takođe ekonomista, pisac i govornik. Ima master i doktorat iz međunarodnog poslovanja. Radi kao gostujući profesor na nekoliko poslovnih škola.

O knjizi

 “Kapital igra kako talenat svira” je srž fanki biznisa. Najveća konkurentska prednost je sposobnost organizacije da uči i naučeno primeni, odnosno, pretoči u akciju. Međutim, ovaj se proces danas mora obavljati znatno brže nego ranije. I svakog dana sve brže nego prethodnog.

Znanje je postalo roba, veoma vredna, ujedno i veoma kvarljiva – jer brzo zastareva. Takođe, znanje ne poznaje pasoš niti granice: konkurencija vam više nije samo iza ugla, nego ceo svet, svako ko ima pristup Internetu.

Sve što vi danas napravite, neko će sledeće nedelje napraviti još brže i kvalitetnije. Morate stalno praviti nešto novo, i to novo mora zaista biti novo, a ne reciklirano staro.

Utisak

Čitati ovu knjigu u 2012. godini ne otkriva ništa posebno novo, ali donosi interesantne poglede na ono što nas očekuje u skoroj budućnosti. Posmatrano iz vremena kada je pisana, poprilično ispravno gleda unapred i s pravom se može očekivati da se i ostala predviđanja ostvare.

[button link=”https://www.amazon.com/gp/product/0273659073/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=0273659073&linkCode=as2&tag=maritd-20″ target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči sa Amazona | Funky Business – Ridderstrale/Nordstrom[/button]

Citat

(…) prezentacija na Internetu će za većinu firmi biti isto što i toalet u kancelariji – neophodnost, ali nedovoljna da proizvede konkurentsku prednost.

Brz razvoj World Wide Weba čini da je sve dostupno svima, bilo gde i bilo kada. Ako je znanje moć, moć onda može biti bilo gde. (…) U takvim vremenima svi smo osuđeni na to da budemo stalno neobrazovani ili (ne)dovoljno obrazovani.

Sve moderne kompanije se talmiče u znanju, ali znanje je kvarljiva roba. Moramo ga tretirati kao da je mleko, odnosno, utisnuti mu rok trajanja. Ako ne koristimo znanje koje posedujemo u okviru kompanije, ono će se ukiseliti i postati bezvredno. Stalna inovacija, kako revolucionarna, tako i evolutivna, postala je neophodnost.

Polarizacija je sve izraženija. Pre nekih 300 godina bogatstvo je bilo pitanje kontrole nad zemljom. Onda je neko vreme kapital bio odlučujući faktor. Više nije.

Prvi novi aparthejd jeste obrazovanje. Sve je dublji jazi između obrazovanih i neobrazovanih. To su nove klase, a ovo je novo klasno društvo. Bez jedinstvenih veština, vi ste lako zamenljivi, pri čemu vam konkuriše više od dve milijarde Kineza i Indijaca.

*Navedeni link je deo affiliate programa. Knjiga je privatno vlasništvo. Pročitajte naš Princip etičnosti

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.