Kolumne

Koncentrišite se na sadržaj: granica digitalnog izdavaštva je samo svet

MagCloud, Lulu.com – Digital & Print on Demand

Hajde da pričamo o digitalu i printu zajedno. U Sjedinjenim Američkim Državama većina ljudi zna da je u mogućnosti da stvori poprilično dobru publikaciju preko noći, print-ready i digital od kog stiže novac. Servisi poput MagClouda ili Lulua omogućavaju vam da se fokusirate na sadržaj, a da vaši čitaoci mogu da poruče publikaciju u printu i/ili digitalon izdanju po veoma povoljnjim cenama – a da vaš trošak je 0 (nula).

Važno je da naglasiti ponovo da ovi servisi omogućavaju da se fokusirate samo na sadržaj. Distribucija, i sve ostalo je njihov problem. Integracije prodavnice su već spremne za vaš sajt, kao i naplata, a – gle čuda – dostupno je svako državi na planeti. Čak i Srbiji, Bosni i Hercegovini,  Hrvatskoj, Crnoj Gori.

MagCloud > Print / 2CheckOut > Digital

Ukoliko idete i sa printom i digitalom, postoji rešenje za naplatu mesečnih i godišnjih pretplata, kao ono što se najčešće koristi. MagCloud servis (trenutno najpovoljniji od svih) ima integrisan ship-to-group i dozvoljava vam da dostavljate svoje publikacije bilo kome, sa značajnim popustima za vas kao izdavača (digital je takođe dostupan). Cene štampe su zanemrljive,  obzirom da nemate nikakva ulaganja.

Publishing fee od MagClouda je 30% što za i print ne predstavlja veliki procenat, jer dobijate 25% popusta na kompletan shipping ako isporučite više od 20 publikacija (računajte to da imate 20+ pretplaćenih na svakom izdanju), ali za prodavanje digital izdanja treba iskoristiti 2CheckOut.

2checkout > Payoneer

Servis koji vam omogućava prodavanje proizvoda, kao i ono najbitnije, da novac primate preko Payoneer kartice direktno, gde možete podići na bilo kom bankomatu.

PayPal je namerno isključen iz kompletne priče, zbog poznate priče sa Srbijom, izuzev to što MagCloud funkcioniše preko PayPala, ali postoji način zaobići i to: kada radite pretplatu, sve procese za print i digital odvijate peko 2CheckOut servisa, dok sa vaše debitne kartice plaćate printove koje šaljete pretplatnicima.

Ukoliko, pak, imate PayPal nalog, to će vam samo olakšati posao dodatno.

Važno: za svaku licencu na 2CheckOut morate imati ugovore sa onima koji rade štampu kako bi vam omogućili prodaju. Licencu za prodavanje digitalnih izdanja možete dobiti bez problema: kako biste zaobišli ovaj problem, imate dva načina:

1. Kontaktirajte MagCloud gde vam garantuju da će svako print izdanje biti oštampano i shipovano.

2. Idite na Membership (članstvo) umesto Subscribe (pretplata), te vam je prioritet u tom slučaju prodaja digitalnih izdanja, dok u nekim paketima možete ponuditi print kao gratis. Nećete imati nikakvih problema sa tim.

Dakle, može se uspeti i kao (dobar!) novinar iz Srbije. Potrebno je malo truda i mnogo volje.

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno postavite u komentarima.

O autoru/ki

Nemanja Veselinović

Radi kao kreativni direktor u agenciji The P. World. Osnovao je Branding Magazine, jednu od vodećih onlajn destinacija o brendiranju. Živi u Beogradu.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.