Prvo i osnovno, da ukratko definišemo igre na sreću (za punu definiciju pročitati tekst na datoj adresi):

Da bi se neka aktivnost smatrala igrom na sreću potrebno je da kumulativno budu ispunjena dva uslova:

  1. da se učesniku naplaćuje učešće, odnosno da učesnik stiče pravo učestvovanja u igri tako što će platiti neki iznos, ili kupovati određenu robu (seći i slati kupone i slično)
  2. da dobitak zavisi od slučaja ili neizvesnog događaja

Kvizovi znanja, prema definiciji ne spadaju u igru na sreću, kao ni igre u kojima pobednika određuje neka veština. Ali: ako ovakve igre za posledicu imaju osvajanje neke nagrade, onda se one smatraju nagradnim igrama ili takmičenjima. Veoma je bitno, bez obzira na vrstu igre ili takmičenja, da organizator uredi pravila, propozicije igre ili takmičenja, i da ih učini dostupnim svim potencijalnim učesnicima. Osim samih pravila, propozicije treba da sadrže i podatke o nagradama, kao i o načinu dostavljanja ili preuzimanja tih nagrada.

Dakle, ukoliko poklanjate neku nagradu kroz kviz znanja ili veština – to jeste igra na sreću, i kao takva, podleže Zakonu o igrama na sreću i ostalim podzakonskim aktima!

Što se tiče Facebooka, on je u svom pravilniku jasno izneo sledeće:

Ukoliko koristite Facebook za komunikaciju o promociji ili za vođenje promocije (kao što su takmičenja i nagradne igre), vi se smatrate odgovornima za zakonitost te promocije, uključujući i zvanična pravila, uslove ponude i podobnosti učesnika (npr. starost i prebivalište učesnika), te usklađenost sa propisima koji regulišu promocije i sve nagrade u veti sa promocijama (npr. registracija i pribavljanje neophodnih saglasnosti). Molimo, imajte na umu da usklađenost sa ovim smernicama ne znači i zakonitost promocije. Promocije su predmet brojnih regulativa i ukoliko niste sigurni da li je vaša promocija u skladu sa zakonom, molimo, konsultujte stručnjaka.

i. Promocije na Facebooku moraju biti u okviru Aplikacija na Facebooku (Apps on Facebook.com) ili na posebnoj stranici, ili kao aplikacija Stranice.

ii. Promocije na Facebooku moraju uključiti sledeće:

a. Potpuno oslobađanje Facebooka od strane svakog učesnika.

b. Saznanje da promocija ni u kom slučaju nije sponzorisana, podržana ili vođena, ili povezana sa Facebookom

c. Napomenu da učesnici dostavljaju informacije [primaocima informacija (organizatorima promocije, prim. prev.)], a ne Facebooku.

iii.   Ne smete uslovljavati registraciju ili učešće korisnika ničim drugim osim “lajkovanjem” Stranice (da postane fan, prim. prev.), prijavljivanjem na lokaciju (“čekiranje”) ili povezivanjem na aplikaciju. Primera radi, ne smete uslovljavati registraciju ili učešće korisnika time što mora da “lajkuje” objavu na Zidu stranice, komentariše ili doda fotografiju na Zid.

iv.   Ne smete koristiti Facebook funkcije kao mehanizam registracije ili učestvovanja. Na primer, čin “lajkovanja” stranice ili prijavljivanje na lokaciju ne sme automatski registrovati učesnika za promociju.

v. Ne smete koristiti Facebook funkcije, kao što je “Like” dugme, kao sredstvo glasanja u promociji.

vi. Ne smete obaveštavati pobednike kroz Facebook, kao što su Facebook poruke, čet (chat), ili im pisati na profilima (tajmlajnu – vremenskoj liniji) ili stranicama.

vii. Definisanje:

a.    Pod “administracija” se misli na proces vođenja bilo kog elementa promocije, kao što su prikupljanje učesnika, sprovođenje glasanja, glasanje žirija, ili obaveštavanje pobednika.

b. Pod “komunikacija” se misli na promovisanje, oglašavanje ili upućivanje na promociju u bilo kom smislu na Facebooku, npr., u oglasima, na stranici ili na objavama na Zidu.
Facebook Business Page Rules

Photo: www.localonlinemarketingsolutions.org

To što neka stranica krši ova pravila, ne znači da treba da kršite i vi. S tim u vezi, to što ta stranica nije bila ugašena zbog kršenja pravila ne znači da neće biti i vaša.

Koliko je profesionalno kršiti pravila kuće u kojoj se nalazite – o ovome ne bih zaista, jer to smatram uzaludnim trošenjem reči. Isto tako, ne bih ni o tome koliko profesionalno izgleda vaš nastup na Internetu ako svesno (ili još gore, zbog neznanja) kršite nečija pravila.

Ako ste agencija: probajte da isplanirate situaciju u kojoj klijentu treba da objasnite da je stranica sa XY fanova ugašena posle ZY novca uloženog u nju, zato što se vi niste upoznali sa pravilima.

Ako ste kompanija: kako biste fanovima objasnili zbog čega više ne mogu da dođu do vas na stranici na kojoj su navikli?

Budite profesionalni i ponašajte se po pravilima kuće u kojoj se nalazite. Pravila su ista za sve.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.