Coca-Cola je osvojila nagradu za kreativnog marketara godine Cannes Lions 2013, što samo po sebi i ne bi bilo neka posebno važna vest, da se festival ne održava – tek za 7 meseci (16.-22. juna 2013.). Od 1954. godine, od kako je ustanovljen festival, Coca-Cola je osvojila više od 100 nagrada na ovom festivalu, uključujući i Outdoor Grand Prix za 2012. godinu.

Zbog čega dodeliti nagradu nekome 7 meseci ranije i time izbrisati iščekivanje? Razlog je prost: Festival Cannes Liones će sledeće godine dodeliti svoje nagrade po 60. put, a kako bi jubilarna dodela bila obeležena na pravi način, odlučili su da obelodane dobitnika pre svih drugih sličnih događaja u svetu.

U saopštenju se navodi obrazloženje izbora izvršnog direktora festivala Philipa Thomasa:

Neprekidno vođstvo u kreativnim inovacijama kompanije The Coca-Cola u promovisanju svojih brendova širom platformi na različitim geografskim područjima je bilo nagrađivano mnogo puta do sada. Najuočljivije od svega je što, kada pogledate u dobitnike Liona, vidite savršeni balans između pažljivog i konzistentnog menadžmenta globalnih brendova i slobode koju daju lokalnim timovima kako bi na pravi način prilagodili kampanje svojim tržištima. Čestitamo Coca-Coli i njenim partnerskim agencijama zasluženo dostignuće i radujemo se nagrađivanju u Kanu.

Nagrada pod nazivom Creative Marketer of the Year je nekadašnja Advertiser of the Year Award, a do promene u nazivu  je došlo kako bi se išlo u korak sa trendovima. Dodeljuje se brendovima koji su postigli značajan uspeh primenjujući inovativan marketing svojih proizvoda na više različitih platformi, te podržavaju i ohrabruju kreativnost agencija u komunikaciji brenda.

Navikla da dobija nagrade na ovom festivalu, Coca-Cola ima i mikro-sajt urađen za 2012. godinu. Bilo bi zanimljivo videti i sve Coca-Coline kampanje koje su dobile nagradu na Lions festivalu na jednoj stranici – možda nas ovaj mikro-sajt očekuje sledeće godine?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.