LeWeb je jedna od konferencija koju morate posetiti ponajviše zbog dobre energije koja vlada na njoj, kao i da biste stekli pravi utisak o tome koliko je IT industrija snažna u svetu. No, na LeWeb ne idete da naučite nešto novo – makar ne od predavača na sceni (sva predavanja su ionako dostupna i putem live streama, a i naknadno, kao video-klipovi koje možete gledati kad god poželite). Na LeWeb se ide da se stvaraju kontakti, da upoznajete velika imena IT industrije, na LeWeb idete da prodajete.

Tema

Ovogodišnja tema je Internet of Things (Internet Stvari): procenjuje se da će do 2020. godine preko 50 miliona uređaja biti povezano na Internet. Što se više uređaja povezuje, to i veza između uređaja, sistema i ljudi postaje sve tešnja – razlike između virtuelnog i stvarnog sveta skoro da i neće biti.

Internet Stvari će imati značajan uticaj na tehnologiju i njen dalji razvoj, a upravo o tome će biti reči: najnovija tehnološka dostignuća i kako se poslovi prilagođavaju ovom trendu, te šta o svemu tome misle industrijski vizionari, hoće li Internet Stvari zaista biti nova Renesansa.

Organizacija

Na LeWebu sve funkcioniše savršeno – osim prevoza, barem onog za koji je zadužen organizator. Obzirom da je LeWeb uvek u zimsko doba, nije prijatno pešačiti po Parizu više od 500m ukoliko ne morate – a baš to vam se može desiti ukoliko se oslonite na zvaničan prevoz sa lokacije na kojoj se održava događaj pa do prve stanice metroa.

Takođe, ukoliko idete kao predstavnik medija ili bloger, pripremite se da dođete znatno ranije kako biste zauzeli mesta za stolovima koja imaju ethernet vezu, obzirom da wifi konekcija mnogo više ne radi nego što radi, pogotovo tokom prvog dana.

Sve drugo je zaista i više nego perfektno odrganizovano: predavanja su u predviđenim terminima, hrana i osvežavajući napici su dostupni tokom čitavog radnog dana, u dovoljnim količinama, a prostor za networking oko stolova na kojima se hrana i kafa nalaze pomaže u opuštanju (inače poslovne) atmosfere konferencije.

Predavači (najistaknutiji)

Problem sa predavanjima na ovako velikim konferencijama jeste što su to vrlo često prodajna predavanja, a manje akademske priče. Više ćete informacija dobiti putem networkinga pre i posle predavanja, nego od govornika na sceni. No, ono što im se ne može zameriti jeste pripremljenost: najveći broj predavanja je bio odlično pripremljen, a govornike je bilo lako pratiti.

Tony Fadell, Nest Labs
Scott Harrison, charity: water
(više o njihovim predavanjima pročitajte na LeWeb: Kako su termostat, prekidač i prečišćavanje vode postali internetski startupi)

Phil Libin, Evernote
Ben Gomes, Google
Katie Stanton, Twitter
Peter Deng, Facebook
(više o predavanjima na LeWeb: Jesu li igračke smjer u kojem startupi trebaju gledati? Čini se)

Aditya Agarwal, Dropbox
Brad Garlinghouse, YouSendIt
Werner Vogels, Amazon
(više o predavanjima na LeWebove kombinacije: Koristite Nokiu da platite parking PayPalom)

Kevin Systrom, suosnivač Instagrama: Fotke sa Instagrama? Može, ali samo na Instagramu (i Facebooku)

Suosnivačica projekta Indiegogo Danae RingelmannIndiegogo pokreće lokalne verzije i valute za UK, Njemačku, Francusku i Kanadu

*Napomena: na konferenciji LeWeb je autorka teksta bila ispred magazina Netokracija.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • […] konferenciju. Pre mene su to učinili: Gaga Đermanović, Dragan Varagić, Nebojša Radović i Sandra Simonović. Kako spisak za sada stoji, ove godine ću na LeWebu biti jedini bloger iz Srbije, mada bi mi bilo […]

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.