Srbija ima zanimljive i kvalitetne proizvode, ali su loše upakovani – ili barem tako misle stranci. Zbog toga odustaju od uvoza naših proizvoda, a proizvođači ostaju “kratkih rukava”, jer se nisu dovoljno posvetili tržištu na koje su se uputili.

Kada se planira izvoz proizvoda koji su uspešni na domaćem tržištu, nije dovoljno rukovoditi se postignutim uspehom i samo prevesti tekst sa jednog jezika na drugi. Čini se da se u tom planiranju zaboravlja osnova stvar, a to je da morate stvoriti brend od nule i da vam uspeh sa jednog tržišta (uglavnom) ne znači ništa na drugom.

Danske firme zainteresovane su da uvoze hranu iz Srbije, ali veći uvoz koči ambalaža naših proizvoda, koja teško prolazi na zahtevnim tržištima. Zbog lošeg pakovanja, stranci često odustaju od uvoza ili kupuju robu u rinfuzu i pakuju je sami, naravno, po dosta nižoj ceni.
24 sata, 06.12.2012.

Interesantno pakovanje će naći svoj put do kupca znatno lakše, a za proizvod u pakovanju koje se ničim ne izdvaja sa police mora se mnogo više poraditi na ukupnom marketiškom nastupu i strategiji.

Čini se da se na srpskom tržištu rada upravo pojavila niša za dizajnere. Da li ste razmišljali da se bavite dizajnom pakovanja? ;)

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.