U organizaciji portala Designed.rs, 10. decembra u Hotelu Park u Beogradu održana je konferencija Packtivity2 na kojoj su dodeljene nagrade za najbolji dizajn pakovanja u Srbiji. U prisustvu brojnih dizajnera, studenata i pojedinih predstavnika kompanija održana su predavanja nekih od najpoštovanijih dizajn agencija u Srbiji.

Nakon uvoda i predavanja Mirjane Aleksić ispred Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) kao partnera u projektu, nastupio je Boris Marčetić, kreativni direktor agencije Popular Bruketa&Žinić OM. Potom je predavanje održao specijalni gost konferencije Björn Kusoffsky iz stokholmske dizajn agencije Stockholm Design Lab. Nakon toga su se predstavili Jovan Trkulja i Marijana Zarić ispred dizajn studija Peter Gregson, zatim, Ana Štavlić iz UNIBRAND-a, i Slobodan Jovanović Coba, kreativni direktor Coba&associates.

Nakon predavanja, i panel diskusije objavljeni su rezultati konkursa za najbolji dizajn pakovanja u Srbiji i dodeljene nagrade pobednicima.

Na konkurs koji je raspisan 13. novembra, a trajao do 5. decembra, pristiglo je 85 radova u različitim kategorijama, a o pobedniku je odlučivao žiri u sastavu: Nataša Vujović (SIEPA), Toni Laurenčić (Idea Plus), Tamara Ilić-Petrović (Vivid), Veljko Golubović (Saatchi&Saatchi), Jana Oršolić (FPU), Slavimir Stojanović (Designis), Slobodan Jovanović (Coba&associates), Ljubomir Ristić (Comtrade). Konačnu odluku o Grand Prix priznanjima za najbolje realizovano i nerealizovano pakovanje, doneo je predsednik žirija Björn Kusoffsky iz Stockholm Design Lab-a.

Naglašeno je da članovi žirija Jana Oršolić i Slobodan Jovanović nisu glasali za rešenja pakovanja koja su realizovali u okviru agencije Coba&associates.

Grand Prix za Best Pack – najbolji dizajn realizovanog pakovanja proizvoda u Srbiji po odluci predsednika žirija, Björna Kusoffskog ponela su pakovanja iz serije Probiotic, srpske kompanije Ivančić i sinoviAutor dizajna pakovanja Probiotic je Saša Vidaković iz londonskog dizajn studija SVI Design.

probiotik

Grand Prix za Best Pack – najbolji dizajn nerealizovanog pakovanja proizvoda u Srbiji po odluci predsednika žirija, Björna Kusoffskog ponelo je pakovanje Jelen Pivo “Club Edition”, autora Darka Markovića, dar:mar. Darkovo rešenje je osvojilo i najveći broj glasova ostalih članova žirija, a rešenje je kao studentski rad prijavljeno u kategoriji Dizajn pakovanja koji nije realizovan.

Jelen-Club-Edition-Darko-Markovic

Takođe su dodeljene nagrade Packtivity Awards u kategorijama HRANA, PIĆE, HEMIJA I KOZMETIKA, LUKSUZNA ROBA i OSTALO.

Studio Peter Gregson iz Novog Sada poneo je čak dve nagrade, i to u kategorijama HRANA i PIĆE. Za najbolje pakovanje u kategoriji HRANA, proglašeno je pakovanje za liniju proizvoda Bakina tajna kompanije Foodland d.o.o.

Granny's-Secret-Peter-Gregson

U kategoriji PIĆE, nagradu je osvojilo pakovanje sokova Zdravo Organic, kompanije Zdravo Organic d.o.o. iz Selenče. Nagradu su primili Jovan Trkulja i Marijana Zarić iz Peter Gregson studija.

Zdravo-sokovi

U kategoroji HEMIJA I KOZMETIKA nagradu je osvojilo pakovanje Sofi sapuni – Sofi Bath Bombs, projekat beogradske dizajn i brending agencije POPULAR Bruketa&Žinić OM rađen za kompaniju Sofi – radionicu ručno pravljenih sapuna.

Sofi-Bath-Bombs-08

U kategoriji LUKSUZNA ROBA, nagradu je osvojio Dragan Lončar za dizajn pakovanja parfema Sweet William.

SweetWilliam-04

U kategoriji OSTALO, nagradu je osvojila Lana Vasiljević za dizajn CD omota Darkwood Dub “Vidimo se”.

cd-cover

Predsednik žirija Björn Kusoffsky posebno pohvalio rešenje Orange Studija za Guarana Street art limited edition kao izuzetno važan i dobar primer saradnje velikih kompanija sa mladim autorima. Pakovanje za Guarana Street Art Edition je ušlo u finale konkursa u kategoriji PIĆE, zajedno sa sokovima Zdravo Organic i vodom Element, Voda Vrnjci.

Street-Art-Photo

Foto: Designed.rs

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.