Nedavno završena konferencija nazvana „Komunikacije pred izazovima promena” okupila je na Novosadskom Sajmu više od 180 stručnjaka iz oblasti odnosa s javnošću iz zemalja u okruženju. Društvo Srbije za odnose s javnošću (DSOJ) priredio je četvrtu po redu međunarodnu konferenciju s namerom da pomogne unapređivanju struke kroz predavanja stručnjaka iz celog sveta. PRilika 2012 posvećena promenama u komunikaciji, ukazala je na važnost društvenih mreža i presudan značaj interakcije s potrošačima koji ovaj vid promocije nosi.

Učesnici

Paskal Bekler, potpredsednik MSL Group-a
Tomas Bauer, profesor na Univerzitetu u Beču
Majkl Dalen, profesor na Ekonomskom fakultetu u Štokholmu, konsultant, autor 6 knjiga
Luis de Šorlemer, iz Evropske asocijacije direktora komunikacije (EACD)
Don Staks, profesor Univeziteta u Majamiju
Duša Adamič-Vidanović, predavač i direktor Evropske škole protokola
Ernest Herzog, profesor iz Hrvatske
Vladimir Cerić, Arcadia Consulting
Tanja Tatomirović, Web Sistem Media
i drugi.

Predavanja

Prvog dana konferencije, Paskal Bekler podsetio je na promenu principa poslovanja u odnosu na vremena kada je PR (Public relations ) bio jednosmeran, od kompanije prema ljudima. A danas je to dvosmeran proces, gde su reakcije potrošača transparentne i trenutne. To je razlog više zbog kog kompanije, koristeći savremene tehnologije veb monitoringa, moraju više nego ikada da brinu o brendu i ugledu, rekao je Paskal. Možete pogledati njegovo predavanje ovde.

Bečki profesor Tomas Bauer, pretežno se bavio teorijom komunikacija. Njegovo predavanje imalo je za cilj da objasni relaciju između marketinga, PR-a i novinarstva i da ukaže na to da bi Public relacions (PR) trebalo da teži tome da bude sve više People relations.

Potparolka javnog servisa Srbije Duška Vučinić predstavila je prisutnima primere dobre prakse Javnog medijskog servisa Srbije. Jedan od njih je i posao promovisanja Eurosonga koji se održavao u Srbiji, u kom je PR služba RTS-a, morala da gradi ne samo pozitivan imidž svoje kompanije, muzičkog festivala nego i čitave zemlje koja je za većinu učesnika bila nepoznata ili prikazana u lošem kontekstu.

Predavač koji je izazvao najviše pažnje bio je Majkl Dahlen, koji je svojim nastupom opravdao svoju reputaciju. U svom izlaganju kaže da je uvođenje inovacija od velikog značaja za poslovanje, jer je to način da se klijenti zadrže, a posao razvija.

Drugi dan konferencije odpočeo je izlaganjem Duše Adamić-Vidanović iz Europrotocola koja je naglasila da je kako imidž kompanije, ali i njenih zaposlenih od izuzetne važnosti. Svoju tvrdnju potkrepila je brojnim primerima. Predavanje „poslovni protokol i odnosi s javnošću“ pogledajte ovde.

dr Don Stacks je kroz predavanje „Postavljanje standarda za dokazivanje efektivnosti komunikacija“ pažnju posvetio reputaciji i ulaganjima u kredibilitet zaposlenih u PR-u (predavanje poslušajte ovde).

„Kako u 20 minuta razvejati sve dileme o korporativnom nastupu u online svetu?“ naziv je predavanja Vladimira Cerića koji je privukao pažnju prisutnih naslovom “Zašto NE TREBA da budemo na društvenim mrežama?!”

Profesor Ernest Herzog govorio je o izazovima leadershipa u vreme promena, a njegovo izlaganje možete pogledati i online.

Takmičenje

Društvo Srbije za odnose s javnošću prvi put je u sklopu konferencije organizovalo i nacionalno studentsko takmičenje u oblasti odnosa s javnošću. Pobedila je ekipa „Concordia“ studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ilustracija: livEtv.ts

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.