Bliži se kraj godine i idealno je vreme da saberemo utisak i prisetimo se kakve smo sve reklame imali prilike da vidimo ove 2012. godine. Ovom prilikom bavićemo se reklamama koje su se emitovale na televiziji u Srbiji. Jedan od repera za izradu ove liste bila je i lista top 30 reklama Noći reklamoždera.

Banke

Za godinu dana pogledamo mnogo reklama, a dobar deo njih pripada bankama. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i forumima, gledaoci su prilično strogi prema bankarskim oglasnim porukama, uglavnom zbog neinventivnosti. Ipak u toj kategoriji izdvojili bismo naredne tri.

Reklama Komercijalne banke (gotovinski krediti) je kod jednog dela publike izazvla velike simpatije, dok drugi smatraju da na isuviše stereotipan način predstavlja prosečnu porodicu u Srbiji. U svakom slučaju, ona je izazvala reakciju, što je svakako zadatak jedne oglasne poruke.

Raiffeisen banka je odlučila da prvih 10.000 novih klijenata koji otvore tekući račun u banci nagradi uplatom od 4.000 dinara odmah po prijemu prve zarade na ovaj račun, te je tim povodom na TV-u mogla da se vidi i reklama. Za tri meseca ova reklama ima tek 1700 pregleda na njihovom YouTube kanalu, ali svakako privlači pažnju, kako spotom tako i porukom koju prenosi, a to je: zaradićete 4000 dinara, a da se ne oznojite!


AIK banka je putem reklamnog spota na dinamičan i jednostavan način predstavila „Najbrže sredstvo plaćanja“. U pitanju je nov proizvod, PayPass stiker, a Aik banka je prva banka kod nas koja je počela da ga koristi.

Telekomunikacije

U ovoj oblasti ima mnogo reklama. Tu su mobilna telefonija, kablovska televizija, Internet. Mi smo odabrali nekoliko za koje smatramo da su bile najuspešnije u 2012. godini:

MTS-ova specijalna ponuda za đake: reklama u kojoj deca pokušavaju da postignu kompromis s roditeljima ima 16 064 pregleda na njihovom YouTube kanalu. Da li su je više gledali roditelji ne bi li saznali više o ovoj ponudi ili deca kako bi „skinula“ foru, ne znamo, uglavnom, reklama jeste bila gledana.

U jeku priče o pevećanju PDV-a, Vip je izbacio reklamu u kojoj na dopadljiv način nudi popust na svoje usluge upravo u iznosu poreza na mesečnu pretplatu.

Još jedna interesantna reklama dolazi iz Vipa, u kojoj agent od prijatelja traži pomoć oko prevođenja s kineskog postala je poznata po rečenici njegove sekretarice, koja mu objašnjava da ona samo kupuje kod Kineza!

Najzanimljivije reklame 2012.

Razgovori za posao su uglavnom napeti i čine nas nervorznim, ali je zato reklama za Schweppes na veoma zanimljiv način pokazala kako i kada stvari ne krenu po planu, možemo to da okrenemo u svoju korist.

Reklama koja se nije našla na listi noćreklamoždera, verovatno jer je njeno emitovanje počelo kasnije, a mi smatramo da zaslužuje da se pomene, jeste novogodišnja reklama Coca Cole. Poznato je da praznična kampanja ovog giganta ima podužu istoriju i mnogi su o tome već pisali. Rekli bismo da je i ovog puta ispunila očekivanja i opet nas svojom toplinom ušuškala u praznično raspoloženje.

Za sve ljubitelje kafe i šoljica stigla je nesvakidašnja reklama Granda. Pre nekoliko dana, počele su, sad već tradicionalne, reklame u kom bračni par Nikolić/Dravić kuburi s nenajavljenim Deda Mrazovima, koje su ove godine poznati glumci uspeli da preduhitre, pa ko voli…

Koja će to reklama zvanično nositi titulu najbolje za godinu koja je na izmaku, saznaćemo 22. decembra, a do tada možete glasati za svog favotita na sajtu Noći reklamoždera.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.