Poznata web stranica za “pronalaženje viralnog web sadržaja u realnom vremenu”, BuzzFeed, nedavno je dala pregled 34 najbolje upakovanih prehrambenih proizvoda u 2012. godini, a među njima se našao i brend “Bakina tajna”. Devetog maja ove godine primiće nagradu Svetske organizacije za pakovanje “WorldStar Student Award”, a u decembru su na konferenciji Packtivity2 dobili nagrade za najbolju ambalažu u kategoriji Hrana i najbolju ambalažu u kategoriji Piće.

Novosadski studio Peter Gregson, koji stoji iza dizajna ambalaže “Bakina tajna” osnovali su Vladimir Radišić i Jovan Trkulja, kao nastavak svoje saradnje započete u production Radisic/Trkulja – p.RT. Obojica su završili novosadsku Akademiju umetnosti i višestruko su nagrađivani pojedinačno i za zajednički rad.

Marijana Zarić, ko-autorka ambalaže za “Bakinu tajnu” o načinu na koji se u Srbiji pristupa dizajnu amlabaže proizvoda za 24sata je rekla sledeće:

Dizajnu pakovanja na našem tržištu najviše nedostaje odgovornosti i smelosti. Problem loše dizajnirane ambalaže domaćih proizvoda leži u tome što i dalje izostaje svest o važnosti dobrog pakovanja, a proces potreban da se osavremeni, usavrši ili samo promeni postojeće pakovanje nije jednostavan, te se često na poslednje mesto stavljaju izgled i funkcionalnost.

O značaju dobrog dizajna, ali i lošem stanju na tom polju u Srbiji govorilo se već kada su iz danske kompanije “Balanced food” poručili da će privrednici u Srbiji morati da porade na dizajnu ambalaže, ukoliko žele da proizovde plasiraju na inostrano tržište. Koliko će se to promeniti u 2013. godini, ostaje da se vidi.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.