Ovo mini istraživanje na temu korišćenja blizanaca u reklamnim spotovima krenulo je od teorije da se dvojke predstavljaju uglavnom kao mašine za pravljenje haosa. Da budem iskrena, to nije daleko od istine. Kako me sada roditelji blizanaca ne bi kaznili nečitanjem ostatka teksta, ogradiću se i reći da to zaključujem isključivo na osnovu ličnog iskustva.

Dakle, naivno sam krenula u istraživanje zaslepljena predrasudom da se blizanci u reklamama prilazuju kao problematični, a na osnovu onoga što sam videla u par spotova koji su se prikazivali na našim TV programima. Ispostavilo se da su takve reklame u manjini i da, zapravo, ima nekoliko kategorija u koje bih mogla da podelim oglase u kojima učestvuju dvojke.

Da je rediteljima, ova populacija privlačila pažnju od kad ovaj način promocije usluga i proizvoda postoji svedoči sledeći video snimljen davne 1962. godine:

Neki su dvojke koristili oslanjajući se na stereotipe koji se vezuju za njih, neki su se uzdali u pažnju koju oni po svoj specifičnosti privlače, dok, iskreno priznajem, za neke nisam uspela da shvatim tačnu nameru.

Na osnovu uzorka od 30 reklama iz čitavog sveta, od kojih će najinteresantnije biti postavljene u tekstu, izvdojila bih sledeće kategorije:

Duplo

Kategorija u koju spadaju poruke koje promovišu usluge ili proizvode koji u svom nazivu ili ponudi imaju reč duplo (double) ili dva ili bilo šta što isto simbolizuje:

Pomalo “čudne” bliznakinje, poput devojčica iz horor-filmova, za IKEA kompaniju:

U ovoj kategoriji su još i:

Double Mint Gum

Twix

Barcelos Tasty Twins

Identični?!

Reklame ovog tipa su pohvalne, jer koriste ono na čemu psiholozi insistiraju: blizanci koji su fizički identični ipak su različite individue, pa u skladu s tim imaju i različite potrebe. Tako su se marketinški stručnjaci dosetili da iskoriste ova saznanja i našprave štos:

Citroën ovako veliča različitost:

Još reklama iz ove kategorije:

Invisalign Teen Twins

Stones’ Verizon FiOS Twins

Aquafresh Twins

Problematični

Došli smo do grupe od koje je ovo mini-istraživanje i krenulo. Reč je o spotovima u kojima se dvojke koriste kao sinonim za problem, nevaspitanu decu, rivalstvo, nerešivu situaciju.

Problematični, isti, a različiti:

Dovođenje u zabludu

U ovoj gurpi reklama se isključivo koriste jednojajčani blizanci koji se raspoznaju veoma teško ili nikako. Opisane su situacije koje se dešavaju i u životu, a koje bizanci ponekad slučajno, a neretko i svesno korite kako bi ljude doveli u zabludu:

Kako jednojajčani blizanci rešavaju probleme:

Dupla fantazija

Autori ovih reklama smatraju su da je dovoljno da se pojave dve prelepe bliznakinje i ciljna grupa (u ovom slučaju muška) je kupljena (ciljna grupa je, verujem, saglasna):

Parodija Heinz kečapa na reklame o muškim dezodoransima:

Durex igra na kartu povezanosti blizanaca:

Oni znaju zašto?

U ovu kategoriju spadaju reklama za koje nisam sigurna u zašto u nima igraju blizanci, osim što ljudi vole da ih vide:

Ostalo

Slede oglasne poruke koje nisu spale ni pod jedan navedeni naslov. Iako ih ima dovoljno da oforme sopstvenu grupu, sijamski blizanci su nekako većini asocijacija na deformitet i reklame u kojima se oni ili aluzija na njih koristi, ne bih uzela u razmatranje. Ipak, postoji jedna koja se izdvaja:

Sigurno pali je naziv sledećeg spota. Da li zbog nedavne frke oko kupovine novogodišnjih poklona ili nečeg drugog, tek, ova reklama bi kod mene upalila 100%. Prodato!

Posebno mesto zaslužuje oglasna priča koja dolazi iz Turske. Iako su umesto blizanaca mogli da se koriste i “obična” braća i sestre, ovako ipak ostavlja snažniji utisak:

Zaključak

Ideja sa kojom sam krenula u ovu analizu nije dokazana, no analize ne služe da isključivo potvrde polaznu premisu.

Reklamne agencije vole da u svoje promotivne aktivnosti uključuju blizance, kako danas, tako i pre 50 godina. Moj apel je da ukoliko se na ovaj vid promocije odluče, budu inovativni, maštoviti, oslobođeni stereotipa – posebno onog po kom se blizanci oblače identično u reklamama (u 98% slučajeva), što, istina, naglašava da su blizanci, ali nije neophodno. Psiholozi bi imali štošta da kažu na tu temu, ali ovo nije priča o tome.

Posmatrajte blizance kao fenomen, kao zanimljivost, ali potrudite se da, kada se već upustite u to, zaista prodrete u nihovu posebnost i izrazite je u reklamama na pravi način.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.