Ova knjiga je nešto poput “Posle dvehiljadite” ovog doba. Jedan od najpoznatijih futurista i teoretičar fizike, Michio Kaku, uz pomoć više od 300 vrhunskih svetskih naučnika, napisao je predviđanje budućnosti. Automobili kojima ne treba vozač, kompjuteri za jednokratnu upotrebu, univerzalni prevodioci, upravljanje kompjuterima putem uma, samo su neka od predviđanja o kojima se govori.

O autoru

Michio Kaku (1947.), teorijski fizčar, futurista, profesor, zagovornik popularizacije nauke. Autor je nekoliko knjiga, a često se pojavljuje u TV i radio emisijama, kao i na filmu. Bio je domaćin nekoliko TV specijala producentskih kuća BBC, Discovery Channel i Science Channel.

Michio-Kaku

O knjizi

Pripremajući se za pisanje ovog dela, Michio Kaku je intervjuisao više od 300 vrhunskih naučnika širom sveta. Ne samo to: kako je naglašeno, svaki naučni razvoj pomenut u ovoj knjizi dosledno prati poznate zakone fizike, a prototipi svih ovih tehnologija već postoje. Takođe, četiri sile i osnovni zakoni prirode su uglavnom poznati, i na tom planu se ne očekuje nikakva promena, što pomaže pri predviđanju.

Knjiga se sastoji od 8 delova, koncentrisanih oko generalnih naučnih područja (budućnost kompjutera, budućnost medicine, budućnost energije, nanotehnologija itd.), a završava se Jednim danom života u 2100. godini. Predviđanja za svako područje su podeljena na tri doba: Bliska budućnost (do 2030. godine), Sredina veka (2030. – 2070. godine) i Daleka budućnost (2070. – 2100. godine).

Utisak

Iako naziv i opis tako ne govore, ne morate imati nikakvo tehničko – tehnološko znanje da biste je čitali. Kaku je poznat po svom nastojanju da popularizuje nauku, i govori i piše jezikom razumljivom široj publici. Knjiga koja se može smatrati Biblijom svakog futuriste. Za sve koji se bave tehnologijom u bilo kom smislu ova knjiga se mora označiti kao pročitana.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1759_knjiga_fizika_buducnosti_laguna.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=txt&utm_campaign=fizika_buducnosti” size=”medium” target=”blank”]Poruči knjigu | Fizika budućnosti – Mičio Kaku (Laguna)[/button]*

Citat

Do 2100. sudbina nam je da postanemo kao bogovi koje smo nekada obožavali i plašili ih se. Ali naše alatke neće biti čarobni štapići i napici, već nauka kompjutera, nanotehnologije, veštačke inteligencije, biotehnologije i, ponajpre, kvantne teorije, koja je osnov svih navedenih tehnologija.

(…) ukoliko genetski ne izmenimo svoju osnovnu ličnost, možemo očekivati da će moć zabave, tabloidnih tračeva i društvenog umrežavanja u budućnosti rasti, umesto da se smanjuje.

Umesto da jednostavno čekamo da nas roboti prevaziđu inteligencijom i snagom, trebalo bi da pokušamo da poboljšamo sebe i pritom postanemo nadljudska bića.

Sama reč kompjuter postepeno će iščeznuti iz engleskog jezika. U budućnosti najveća komponenta urbanog otpada neće biti papir, već čipovi. Budućnost kompjutera je njegov nestanak i pretvaranje u dobro za masovnu potrošnju, tako da će se prodavati kao elektricitet i voda. Kompjuterski čipovi će postepeno nestati, pošto će se proračuni obavljati “u oblacima”.

(…) svaki fabrički rad koji se može svesti na skup unapred propisanih, repetitivnih pokreta, (će) na kraju nestati. (…) Dobitnici će biti oni koji obavljaju nerepetitivne poslove za koje je neophodno prepoznavanje obrazaca. (…) Među administrativnim radnicima, gubitnici će biti oni koji se bave inventarom i “prebrojavanjem”.

Dakle, među administrativnim radnicima i službenicima, pobednici će biti oni koji mogu obezbediti koristan, zdrav razum. To se odnosi na radnike koji su kreativni – slikaju, glume, pričaju viceve, pišu softver, bave se liderstvom, analizom, naukom, kreativnošću – osobinama koje nas “čine ljudima”.

Nasumično nabacane činjenice ne podudaraju se s mudrošću, i ljudi će u budućnosti biti umorni od tirada besnih blogera, pa će tragati za uglednim sajtovima koji nude to retko dobro mudrosti.

*Knjiga je privatno vlasništvo. Pročitajte naš Princip etičnosti

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.