Da li ste se nekada pitali zašto dileri droge i dalje žive sa svojim majkama? Šta je zajedničko za sumo rvače i nastavnike u školama? Kakva je sličnost između Kju-Kluks Klana i agenata za nekretnine? Možda vi niste, i ne vidite povezanost između navedenih subjekata, ali neko ima dovoljno izoštren analitički njuh da poveže naizgled nepovezive stvari.

freakonomics book cover

O autorima

Steven Levitt (1967.), ekonomista, profesor, filantrop, i ko-autor dva bestselera. Poznat je po istraživanjima u oblasti kriminala  (jedno od istraživanja je bilo i povezanost između legalizacije abortusa i stope kriminala). Trenutno predaje na Univerzitetu u Čikagu (The University of Chicago), i direktor je Becker Centra (Chicago Price Theory at the University of Chicago Booth School of Business).

Stephen J. Dubner (1963.), novinar, radio i TV lice, ko-autor dva bestselera. Magistar je umetnosti iz oblasti pisanja, a radio je za New York magazine i The New York Times, nakon čega je  odlučio da prestane sa pisanjem knjiga.

O knjizi

Pitanja navedena u uvodu nisu baš uobičajena pitanja koja sebi postavljamo (ili nekom drugom), a sigurno ne deluju kao teme kojima bi se bavili ekonomisti. Međutim, poenta knjige, do koje se dolazi već posle prve pročitane priče, jeste data mining, odnosno iskopavanje podataka. Autori koriste ekonomske analize kako bi dali odgovore na ne baš uobičajena pitanja i uporedili činioce koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Započeta je kao fetljon u The New York Times magazinu 2003. godine,  a doživela je i ekranizaciju u vidu (sudeći po ocenama, ne posebno uspešnog) skupa nekoliko dokumentaraca.

Utisak

Knjiga za slobodno vreme koja će vas zabaviti, i na interesantan način objasniti pojave u društvu i veze između faktora koji naizgled nemaju ništa zajedničko. Možda nije suviše primenljiva, ali će vas neke izjave navesti da razmislite o pojedinim stvarima na drugačiji način nego do sada.

Ukoliko studirate ekonomiju, ili se bavite ekonomijom, analizom, statistikom (u bilo kojim oblicima) obavezno pročitajte ovu knjigu – postoji mogućnost da ćete sutra otići na posao sa željom da uporedite i neke do sada neupoređivane činioce.

[button link=”https://www.amazon.com/gp/product/0060731338/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=0060731338&linkCode=as2&tag=maritd-20″ size=”medium” target=”blank”]Poruči sa Amazona | Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything[/button]ir?t=maritd 20&l=as2&o=1&a=0060731338 (*)

Citat

Informacija je toliko moćna, da i sama pretpostavka informacije, čak i ako informacija zapravo ne postoji, može imati otrežnjujući efekat. Razmislite o slučaju automobila starog jedan dan.

Informacija je valuta Interneta. Kao medij, Internet je brilijantno savršen u podizanju informacija iz ruke onih koji ih imaju i dostavljanja u ruke onih koji ih nemaju.

Eksperti se oslanjaju na činjenicu da vi nemate informacije koje oni imaju. Ili da ste toliko zbunjeni kompleksnošću njihovih operacija da ne biste znali šta da radite sa informacijama, sve i da ih posedujete. Ili da ste toliko u strahu od njihove ekspertize da se ne biste usudili da ih izazovete.

(…) neoborivi zakon rada: kada postoji mnogo ljudi koji žele i mogu da rade neki posao, taj posao se generalno ne isplati.

*Navedeni link je deo affiliate programa. Knjiga je privatno vlasništvo. Pročitajte naš Princip etičnosti

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.