“Ne mogu više da radim za nekog drugog, moram da pokrenem sopstveni posao!” misao je koja se i u Srbiji sve češće čuje. Tako se u prvom kvartalu prošle godine otvorilo oko 12.000 novih malih preduzeća, ali se u istom periodu zatvorilo njih više od 14.000. Iako ne može da se izostavi ni uticaj (svetske) ekonomske krize, činjenica je i da mnogi “ulete” u privatni posao bez prethodnog znanja i iskustva o menadžmentu. Ovo je knjiga koja govori upravo o tim ljudima, o osnovnim greškama koje oni prave, ali i daje objašnjenja i uputstva kako da ih prevaziđu.

O autoru

Michael E. Gerberir?t=maritd 20&l=ur2&o=1 (1936.), pisac knjiga prodatih u više od milion primeraka, osnivač Michael E. Gerber Company, legenda preduzetništva, kako ga zovu. Više od 40 godina se bavi “malim” preduzetnicima, pomažući im da svoj posao pretvore iz sopstvenog tereta u globalno uspešnu kompaniju.

O knjizi

E-mit (od eng. E-Myth, Entrepreneurial Mythmit o preduzetništvu) je, najjednostavnije objašnjeno, verovanje da je za uspešnog preduzetnika dovoljno da bude vredan, naporno radi te da ima veštine potrebne za posao koji obavlja. Nažalost, zbog ovog pogleda, 40% novoosnovanih preduzeća propadne za kraće od godinu dana, a čak 80% preostalih ne preživi više od 5 godina (podaci iz knjige).

Zašto? Odgovor se krije u činjenici da je za svaki uspešan posao neophodno da ima tri stručnjaka: Tehničara, Menadžera i Preduzetnika. Svaki čovek u sebi sadrži sve tri osobe, ali su one izuzetno retko dobro izbalansirane. Idući dalje kroz knjigu, čitalac se upoznaje sa razlozima konflikta ove tri ličnosti, te o preduzimanju konkretnih koraka kako da se taj konflikt prevaziđe.

Utisak

Ukoliko se zanemari na momente preopširno skretanje sa teme, i prepričavanje razgovora sa Sarom, ovo je zanimljiva knjiga koja će svakom preduzetniku-početniku pružiti odgovore na uobičajena pitanja i dileme. Odlična je kao ogledalo u kom ćete videti svoje greške, a dobra stvar je što ovo ogledalo govori, i što će vam pomoći da te greške ispravite.

Ukoliko vam se smučio vaš posao i razmišljate da postanete preduzetnik, ovo je prava knjiga za vas. Takođe, ako ste preduzetnik, i smučio vam se vaš preduzetnički posao, ovo je prava knjiga za vas.

[button link=”https://www.carobnaknjiga.rs/mit-o-preduzetnistvu?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=mit_o_preduzetnistvu” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Mit o preduzetništvu – Majkl E. Gerber (Čarobna Knjiga)[/button]*

Citat

Fatalna pretpostavka je: ako razumeš tehnički posao nekog poslovanja, razumeš i poslovanje koje stoji iza tog tehničkog posla.

***

Tehničar koji pati od preduzetničkog napada uzima posao koji voli da radi i pretvara ga u zaposlenje. (…) Umesto da održava svoju specijalnost, prikazujući jedinstvene veštine koje ovaj tehničar poseduje i zbog kojih je započeo poslovanje, njegov posao postaje trivijalan, nešto što se obavlja usput kako bi se napravilo mesta svemu drugom što mora biti obavljeno.

***

Pravi proizvod poslovanja jeste to poslovanje, samo po sebi.

***

Ono što je Ray Kroc (Rej Krok) prepoznao kod McDonald’sa jeste da hamburger nije proizvod. McDonald’s je proizvod.

***

Uzimalac franšize je dobio pravo da koristi sistem, nauči kako da ga vodi, i potom “okrene ključ”. Poslovanje radi sve ostalo.

***

Tamo gde je poslovanje proizvod, mnogo je važnije kako se to poslovanje odnosi prema korisniku nego šta ono prodaje.

*Knjiga je deo privatne kolekcije. Pročitajte naš Princip etičnosti

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.