PANTONE®, ime kompanije koje je poznato širom sveta svima koji su u bilo kakvom dodiru sa bojama, za najpopularniju boju u 2013. godini proglasili su smaragdno zelenu (emerald 17-5641), boju koja je  “živahna, bujna i isijava svetlost”.

Najčešće povezivana sa brilijantima – dragim kamenjem, smaragdna boja je prefinjena i luksuzna. Još od antičkog doba, ova nijansa je označavala lepotu i novi život u brojnim kulturama i religijama. Takođe, to je i boja rasta, obnavljanja i prosperiteta – niti jedna druga boja ne asocira toliko na regeneraciju kao zelena. Kroz vekove, brojne države su upravo zelenom bojom označavale ozdravljenje i jedinstvo.

Zelena je boja sa najviše nijansi u prirodi – ljudsko oko vidi više zelenu nego bilo koju drugu boju iz spektra, navodi se dalje u saopštenju.

Godine 1963., Lawrence Herbert, osnivač kompanije Pantone, kreirao je inovativni sistem identifikovanja i uklapanja boja kako bi rešio uobičajen problem u vezi sa proizvodnjom preciznih nijansi boja unutar grafičke delatnosti. Njegovo saznanje da svako individualno doživljala spektar boja dovelo je do stvaranja tzv. PANTONE MATCHING SYSTEM®, knjige standarda boja.

Od tada, Pantone je proširio svoj sistem uklapanja boja na koncept primenljiv u drugim industrijama u kojima su boje od velikog značaja, uključujući digitalnu tehnologiju, tekstilnu i industriju plastike, arhitekturu, kao i slikarstvo.

pantone_emerald_color_2013_2

Ilustracije: Pantone

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.