Paretovo pravilo kaže da se 80% događaja desilo zbog 20% uzroka. Dakle, da se 80 % postignutog rezultata postiže u 20 % od ukupnog vremena tokom rada, da 20% proizvoda/usluga nosi 80%% zarade, i tako dalje. Poznato je i pod nazivima Paretov zakon, Paretovo načelo, Paretov princip ili Pravilo 80/20.

O autoru

Richard Koch (1950.), konsultant u menadžmentu, autor nekoliko knjiga o Paretovom pravilu. Kroz svoje knjige je primenio ovo pravilo na skoro sve: posao, organizaciju, prirodu i univerzum, evoluciju, čoveka. Diplomirao je na Oksfordu, i ima master poslovne administracije (MBA).

O knjizi

Paretovo pravilo je ustanovljeno 1906. godine, a tek se Koch pozabavio malo više ovom temom i primenio je prvo na posao, a potom i na ostalo. Princip 80/20 je primenljiv na organizaciju vremena, proizvodnju, pružanje usluga, ljubav, brak, ličnost i sve oko nas.

Knjiga se sastoji iz četiri dela: u prvom delu se opisuje princip 80/20 i ono što on predstavlja; drugi deo govori o primeni na poslovni menadžment; treći deo je srž knjige: kako da primenite princip 80/20 na svoj posao i na svoj život; četvrti deo objašnjava primenu ovog principa kroz (ne)uspeh različitih društvenih, poslovnih, političkih i drugih organizacija.

the-80-20-rule

Utisak

Jednostavnog i lako čitljivog stila pisanja, uz ovu knjigu biće vam dovoljan jedan vikend da prođete kroz Paretov princip. Objasniće vam princip 80/20 na primerima koje ćete prepoznati, i pomoći vam da usmerite organizaciju (sebe ili kompanije) ovom smeru.

Ako još uvek niste sigurni da li je ova knjiga vredna čitanja, razmislite samo: kompanija Apple je najvrednija svetska kompanija, a gledajući njene proizvode, posluje upravo po principu 80/20: ima tek nekoliko proizvoda, koji se još pretprodaji prodaju u više miliona primeraka . Diverzifikacija proizvoda je prošlost, usmeravanje na one pojedinačne proizvode koji donose uspeh (i novac) je budućnost – a za neke i sadašnjost.

[button link=”https://www.carobnaknjiga.rs/princip-80-20?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=princip_80_20″ size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Princip 80/20 – Ričard Koh (Čarobna knjiga)[/button]*

Citat

Princip 80/20 tvrdi da manji deo uzorka, ulaza ili izlaza napora obično dovodi do većeg dela posledica, izlaza ili rezultata.

Možda zato što su bili bliski pokretu kvaliteta, stručnjaci za kompjutere i programiranje koji stoje iza informacione revolucije upoznati su sa principom 80/20 i često ga koriste. Ako je suditi po broju kompjuterskih i programerskih članaka koji pominju princip 80/20, većina projektanata hardvera i softvera razume ga i koristi u svakodnevnom poslu.

Princip 80/20 vam govori da je vaša strategija pogrešna. Ako većinu zarade stičete od malog dela svojih aktivnosti, trebalo bi da okrenete svoje preduzeće naglavačke i da usmerite svoje napore na uvećavanje tog malog dela. Ali i to je samo deo rešenja.

Uspešan marketing najviše se tiče upravo usmeravanja na relativno mali broj mušterija koje su i najaktivniji u potrošnji vašeg proizvoda ili usluge. Mali broj mušterija kupuje veliki deo, a veliki broj kupuje veoma malo. Ove druge slobodno ignorišite. Vama je bitna ona osnovna grupa: oni koji kupuju mnogo i često.

Nekoliko stvari je uvek mnogo važnije od većine stvari.

Ne postoji nedostatak vremena. Zapravo, svi smo bukvalno zapljusnuti njime. Začkoljica je što dobro iskorišćavamo samo oko 20% svog vremena.

*Knjiga je deo privatne arhive. Pročitajte naš Princip etičnosti.

Ilustracija: slideshare.net/CommLab

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.