Kako bi naš telefon postao i naš najbolji prijatelj koji ne odaje naše “tajne” postarao se Apple s novim sistemom otključavanja iPhone i iPad uređaja prepoznavanjem fotografije korisnika. Apple je 2011. godine podneo zahtev za patentiranje ove ideje, jer su smatrali da je dosadašnji način otključavanja telefon nepouzdan.

Program je napravljen tako da  prilikom otključavanja telefon prikazuje nasumičnu fotografiju neke od osoba koje su među kontaktima vlasnika, gde  on mora da prepozna osobu s fotografije i imenuje je putem glasovne poruke ili izabere na datoj listi. Uspešnim obavljanjem ove provere korisnik je uspeo da otključa svoj telefon, odnosno onaj ko je pokušao da “upadne” u tuđ, u tome nije uspeo.

Ilustracija: psfk.com

Ilustracija: psfk.com

To nije jedina glasina koja se pročula ovih dana.  U Appleu su još pre dve godine tražili od biometrijske kompanije AuthenTec, koju su kupili prošle godine, da omogući prepoznavanje vlasnika putem otiska prsta, smatrajući to najefikasnijim sredstvom zaštite podataka. Takođe postoje i naznake da će novi iPhone moći da prepozna oko svog korisnika.

Kako Apple ne bi bila jedina kompanija s novinama koje nas oduševljavaju, iz Samsunga se šuška da nameravaju da unaprede upravljanje telefonom, te zamene tradicionalni touchscreen novim sistemom bez dodira koji jednostavno registruje pokrete.  Tako će, ako je verovati glasinama, ekran Galaxy S4 zahtevati od korisnika da pucnu prstima bez dodirivanja ekrana.

 Ostaje da vidimo kojim nas sve patentima mogu iznenaditi  i uživamo u čarima budućnosti koja je stigla.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.