Da li ste znali da je grupa The Beatles na svojim dočecima i nastupima u početku imala i tinejdžerke plaćene da vrište i histerišu? Ili da je Washington Irving organizovao sopstveno kidnapovanje kako bi promovisao roman? Ovi primeri samo su deo onih o kojima ćete čitati u ovoj knjizi.

O autoru

Michael Levine (1954.), publicista, autor nekoliko bestselera (ukupno 19 knjiga do sada), motivacioni govornik. Osnivač i predsednik Levine Communication Office, kreator LBN E-Lert (Levine Breaking News).

O knjizi

Svetski bestseler sa razlogom, ovu knjigu često preporučuju i u tradicionalnom školovanju kao jedan od izvora – udžbenika o odnosima s javnošću. “Klijenti” ove knjige, njega ciljna grupa, jesu mala i srednja preduzeća, pa i pojedinci, kojima će u blizu 400 stranica objasniti pre svega značaj PR-a, osnovne metode, te pomoći da sagledate odnose s javnošću iz drugog ugla, onog koji će vam omogućiti da naučeno primenite, tako da vas to ne košta suviše novca.

Utisak

Kroz najčešće sopstvene primere, autor objašnjava principe odnosa s javnošću i najbolje primere iz prakse, i objašnjenje zašto je realizacija baš te ideje dala očekivane rezultate. Skupe kampanje su nepotrebne kada imate kreativnost da osmislite one za koje nije potrebno mnogo ulaganja, a daju najbolje rezultate. Kako doći do tih i takvih ideja – potražite odgovor u knjizi.

Preporučeno štivo svima koji se bave odnosima s javnošću, a pogotovo startapima i vlasnicima malih i srednjiih preduzeća.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1896_knjiga_gerila_pr_20_laguna.html?utm_source=marketingitd&utm_medium=button&utm_campaign=gerilaPR” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Gerila PR 2.0 – Majkl Levin (Laguna)[/button]*

Citat

(…) u današnjem svetu medija postoje dve brzine – velika i neproduktivna. To nije samo mudra krilatica već apsolutna istina. Nema opravdanja za sporost, niti leka za njene posledice.

(…) masovni mediji su izuzetno efikasni u ubeđivanju javnosti iz dva glavna razloga: prvo, oni podučavaju novom ponašanju; drugo, stavljaju nam do znanja da su izvesni vidovi ponašanja opravdani i primereni.

Odnosi s javnošću su umetnost.
Kao i u svakoj umetnosti, postoje pravila forme, dokazane tehnike i standardi visokog kvaliteta. Sve u svemu, to je nepredvidiva delatnost u kojoj je instinkt legitiman jednako kao i opšteprihvaćeno pravilo.

Kada se pazi na sitnice, to će navesti ljude na utisak kako se i o krupnim svarima vodi računa. Zaista se sve svodi na to da će ljudi formirati pretpostavku na osnovu onoga što vide.

Ne želim da stvorim utisak da je PR učtiva varijanta laganja. Nije tako. Kao što sam rekao, PR predstavlja uvijanje poklona u ukrasni papir. Bez obzira na to da li vam se servira u dekorativnom ili običnom papiru, istina je istina i javnost je na kraju shvata. Trik je u tome da istinu spakujete po vašim uslovima.

Informacije o vašem projektu su objektivne, ali prezentacija je subjektivna. Kada se vaša subjektivnost suoči sa subjektivnošću medija, može se stvoriti veliki prostor za zabunu, pogrešno tumačenje i nezainteresovanost. Zato morate tačno znati na koji ćete način ubediti medije pre nego što obavite prvi telefonski razgovor ili pošaljete saopštenje za medije.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (Laguna). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.