Bilo da vam je posao marketing i prodaja ili marketing menadžment, vaš proizvod, odnosno usluga, mora neprestano biti u marketing miksu.  Morate verovati u proizvod/uslugu koju oglašavate, što od vas traži da poznajete taj proizvod, odnosno uslugu, u najsitnije detalje, i da budete puni entuzijazma.

Kao i u svakom poslu, i u marketingu je prvo i osnovno pravilo da morate biti posvećeni poslu koji obavljate i neprekidno raditi na svom profesionalnom usavršavanju. Brojni su članci na Internetu koji obrađuju ovu temu i daju razne savete, a mi smo za ovaj tekst odabrali dva izvora za koja smatramo da daju najbolji pogled.

B2bmarketing daje 10 obaveznih karakteristika koje svaki marketar mora imati:

 1. Polimat – mora biti dobar na više polja, uključujući i tradicionalni i digitalni marketing; 
 2. Pragmatičan;
 3. Angažovan;
 4. Profesionalac u korišćenju tehnologije;
 5. Strastven;
 6. Ubedljiv;
 7. Snažan;
 8. Timski radnik;
 9. Odlučan;
 10. Radoznao.

Obzirom da 40% uspeha proizvoda/usluge zavisi od marketinga, ne iznenađuje toliko zašto čak 70% predsednika kompanija dolazi iz sektora marketinga ili prodaje – svesni su važnosti svoje uloge, ambiciozni su i poseduju pobrojane karakteristike. Samim time, uspeh je zagarantovan.

Branding Strategy Insider u svom tekstu navodi 6 neophodnih veština odličnog marketara:

 1. Uspešan marketar mora biti spreman da provodi vreme sa potrošačima i da ih sluša;
 2. Posvećuje dovoljno pažnje bihejvioralnom segmentiranju tržišta;
 3. Targetira tržište dovoljno precizno;
 4. Posvećuje dovoljno vremena i budžeta za marketing da zaustavi neodgovarajuću kategoriju kupaca od kupovine proizvoda/usluge;
 5. Na pravi način pozicionira brend;
 6. Prati uspeh i poziciju brenda.

Preispitajte svoje osobine, da li se podudaraju i u kojoj meri sa navedenim karakteristikama? Uvek ima mesta za dodatno lično usavršavanje – nije dovoljno pratiti isključivo trendove na tržištu robe i usluga: ne zaboravite, i radna snaga je deo tržišta kao i sve drugo. Ukoliko se ne razvijate i ne unapređujete svoje znanje, vrlo lako se može desiti da vas na poslu zameni neko drugi, ko je razumeo pravila poslovanja.

Tekst je sponzorisana objava LINK grupe. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

 • Sad sam se setio kako sam se sa nekom svađao pre par godina zbog izraza- Marketar.
  To su nas učili na marketinškom smeru, a ona tvrdila da to oni bezveze tvrde.
  I raspravljamo se tako, i na kraju ja kažem – šta da radim kad si ti na Agro smeru pa ne učiš ništa pametno, i u svojoj karijeri ćeš morati da se vucaraš po oranicama, selima itd A ja po centru gradova!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.