U potrošačkom društvu u kakvom živimo, sve oko nas je reklama. Sa beskonačnim brojem novih proizvoda i usluga koji svakog dana pokušavaju da se probiju na tržište i ukradu vam pažnju, naš mozak je bukvalno bombardovan informacijama sa različitih strana, ali često nismo ni svesni oglasnih poruka koje primamo, jer one dolaze u nešto drugačijem obliku od onog koji očekujemo.  

Na koji način se to promenio oblik reklama od početka marketinga do danas? Šta zaista utiče na naše odluke koje donosimo po pitanju kupovine? Trogodišnje neuromarketnško istraživanje koje je sproveo Martin Lindstrom donosi neverovatna otkrića i odgovore na ova pitanja.

martin-lindstrom-kupologija

O autoru

 Martin Lindstrom (1970.), pisac, autor nekoliko svetski poznatih bestselera, uvršćen u Top influensere magazina TIME (april 2009.), kolumnista (TIME Magazine, Fast Company, Harvard Business Review). Suosnivač je i predsedavajući borda Buyology Inc., te direktor Brand Sense Agency.

O knjizi

Najbolji opis knjige dao je autor sâm na početku:

Na primer, da li plasman proizvoda (product placement, prim. aut.) zaista daje rezultate? (Otkrio sam da je odgovor na ovo pitanje, uglavnom, ne.) Koliko su moćni logotipi brendova? (Miris i zvuk su moćniji od ijednog pojedinačnog logotipa.) Da li podsvesno reklamiranje još uvek deluje? (Da, i verovatno je uticalo na vašu odluku da pre neki dan kupite nešto u samoposluzi.) Da li najveće svetske religije utiču na naše ponašanje prilikom kupovine? (I te kako, sve više.) Kako na nas utiču zdravstvena upozorenja i napomene? (Ćitajte dalje.) Da li seks u reklamama zaista deluje (zapravo ne) i kako bi on uopšte mogao biti napadniji nego sada? (Videćete.)

Utisak

Za sve početnike u svetu marketinga, ovo je jedna od knjiga koju morate označiti kao pročitane. Ukoliko niste marketing ekspert (bilo da je u pitanju teorijski rad ili praktični), sigurno je da ćete nakon ove knjige drugačije posmatrati sve(t) oko sebe, pogotovo u pogledu vidljivih i nevidljivih reklama koje vas okružuju.

[button link=”https://laguna.rs/n1503_knjiga_kupologija_laguna.html?utm_source=marketingitd&utm_medium=button&utm_campaign=mktitd” size=”medium” target=”blank”]Poruči knjigu: Kupologija – Martin Lindstrom (Laguna)[/button]*

Citat

 (…) stručnjaci za reklame još uvek ne znaju mnogo više od pionira robnih kuća Džona Vonamejkera, koji je pre jednog veka izjavio “Polovina mog reklamnog budžeta je protraćena. Nevolja je u tome što ne znam koja polovina!”

Uprkos brojnim tvrdnjama da političke reklame naglašavaju “optimizam”, “nadu”, stav “gradimo umesto da rušimo” i tako dalje, strah deluje. Strah je ono što naš mozak pamti.

(…) neuromarketing ne podrazumeva ubacivanje ideja ljudima u mozak, niti primoravanje potrošača da kupe ono što žele; već otkriva ono što je već u našoj glavi – našu kupologiju.

Ukratko, rezultati su otkrili da ne pamtimo brendove koji ne igraju integralnu ulogu u emisiji. Oni se pretvaraju u običnu buku koju lako i brzo zaboravljamo.

(…) ponekad samo to što neki proizvod uvek iznova viđamo čini da poželimo i sami da ga imamo.

Iustracija: econpers.files.wordpress.com

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

  • Odlična knjiga. Za mene potpuno novi način gledanja na marketing i istraživanje. Posle kupologije ni na šta više ne gledam isto! Jedna od zanimljivosti iz knjige je da je autor uz pomoć neuromarketinga dokazao da upozorenja na paklama cigareta, ne da ne odvlače pušače, nego ih podstiču na pušenje… A zanimljivih primera je još mnogo!

  • Knjiga je… Neuraomarketing je strava kao koncept, mislim, to je ono što zapravo klijenti žele, kako da ti nesvesno prodaju svoje proizvode i usluge, da shvate kako ljudi razmišljaju i prilagode svoju komunikaciju tome. I da, nismo svesni koliko je nesvesno zapravo važno :) Ali je knjigu napisao da bi se prodao velikim korporacijama, kako bi angažovali da radi za njih. Moram da priznam da je to dobro uradio i da bih ga ja cimao da vodim marketing odeljenje neke velike korporacije, ali za sve ostale koji čitaju knjigu, pa i nismo nešto previše saznali…

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.