Sigurno je da je većina nas ubeđena da zna da razmišlja. Ni ne pravimo pitanje oko toga kako smo došli na neku ideju, ili odakle nam taj zaključak ili stav. Takođe, skloni smo da verujemo da naša sposobnost razmišljanja zavisi isključivo od naše inteligencije. Međutim, da li je baš tako?

Da li je, kao što verujemo, način na koji razmišljamo nešto što nam je urođeno, poput boje očiju, te samim tim nepromenljivo, ili je to ipak veština koja se uči, i koja se može unaprediti? Ovaj drugi stav zastupa Edvard de Bono, i u svojoj knjizi Kurs razmišljanja objasniće vam razloge za to.

innovation light bulb idea think

O autoru

Edward de Bono (1933.), lekar, autor brojnih bestselera (ukupno 57 knjiga do sada, prevedenih na 34 jezika), izumitelj, konsultant. Magistar je fiziologije i psihologije, a doktorate ima iz sledećih oblasti: filozofije, dizajna i prava.  Predavao je i predaje na nekoliko univerziteta.

O knjizi

Jednostavni, praktični, ali izuzetno moćni alati i saveti koje ćete dobiti čitajući ovu knjigu imaju zadatak da pomognu pri unapređivanju načina razmišljanja, donošenja odluka i rešavanja problema. Autor objašnjava razliku između inteligencije i razmišljanja, kreativnosti i lateralnog razmišljanja, logike i percepcije.

Utisak

Bilo da smatrate da ste inteligentni i da je način na koji razmišljate zadovoljavajući, ili da znate da uvek postoji mesta unapređivanju umnih veština, trebalo bi da odvojite vreme i posvetite ga učenju i savetima datim u ovoj knjizi.

Naučićete da sagledate probleme i situacije na drugačiji način, da rešavate probleme uz pomoć promene perspektive. Stil pisanja i dodatne ilustracije čine je lako razumljivom, a vežbe i saveti pomažu u boljem pamćenju i vežbanju primenjivanja pročitanog.

[button link=”https://www.asee.rs/?b=27&utm_source=marketingitd&utm_medium=button&utm_campaign=kurs_razmisljanja” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Kurs razmišljanja – Edvard de Bono (Adizes SEE)[/button]*

Citat

Inteligencija je poput snage motora automobila, dok je razmišljanje poput veštine kojom se automobil vozi.

(…) 90 procenata grešaka u razmišljanju potiče od pogrešne percepcije, a ne logike. (…) Ako su vam percepcije pogrešne, onda će odgovor biti čista besmislica, bez obzira koliko vam je logika dobra.

Inteligencija je potencijal. Razmišljanje je operativna veština.

Obrazovanje zapada u zamku tradicije. Oni koji donose odluke imaju iskustvo i vrednosti zasnovane samo na prošlosti. Ali svet se menja.

Percepcija predstavlja način na koji posmatramo stvari. Obrada je ono što radimo sa tom percepcijom. (…)
U praktičnom životu najveći deo razmišljanja se dešava u području percepcije: kako posmatramo stvari. Tek u prilično specijalizovanim situacijama moramo da pređemo na potpunu obradu. U budućnosti ćemo biti u mogućnosti da delegiramo sve veći i veći deo obrade računarima. Tako će perceptualna vrsta razmišljanja biti prepuštena ljudima. A mi nju moramo da unapredimo.

Inteligentni ljudi su često konformisti. Uče pravila igre i koriste ih kako bi im život komforan. (…)
Kreativnost je prepouštena buntovnicima koji ne mogu ili neće da iz raznoraznih razloga igraju u skladu sa pravilima.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (Adizes SEE). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • Nisam ni znala koliko ne znam da razmišljam :) Ova knjiga se ne čita, ona se proučava, nalik je udžbeniku. Ima korisnih metoda pomoću kojih se lakše donose bolje odluke. Ali u svakom slučaju nemojte je olako shvatiti, ovo nije popularna psihologija, ova knjiga zahteva vašu nepodeljenu pažnju. Za sve koji žele da rade na sebi, kurs razmišljanja je pun pogodak. Autor na kraju knjige predlaže osnivanje kluba (koji postoje u nekoliko zemalja, a zasnovani su na ovoj knjizi) koji bi se bavio izučavanjem i vežbanjem opisanih tehnika. Ako neko želi da pokuša da ga oformi, prijavljujem se :)

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.