Storyteling (eng. pripovedanje) predstavlja veštinu o kojoj se sve više govori. Pretraga na Google pretraživaču za ovaj termin daće vam preko 42 miliona rezultata, a ako na Amazonu u odeljku knjige potražite, dobićete više od 100.000 rezultata samo u knjigama sa mekim povezom. Veština pričanja priče, šta ima toliko posebno u tome? Marketing, PR i političari su shvatili, a vreme je da shvate i ostali.

O autoru

Christian Salmon (1951.), pisac, istraživač, osnivač Međunarodnog parlamenta pisaca, bivši književni kritičar. Bio urednik časopisa Autodafe, danas piše kolumne za Le Monde.

O knjizi

“Storytelling – ili pričam ti priču; mašina za proizvodnju priča i formatiranje uma” – tako glasi pun naziv knjige, u jednoj rečenici sumirano šta je u svojoj osnovi storytelling. Kroz sedam poglavlja autor vas vodi od marketinga, brendiranja i logotipa, preko menadžmenta, nove ekonomije i kapitalizma, do politike, storytellinga rata i imperije propagande.

Koje su to velike priče i vešti pripovedači menjali (i menjaju i dalje) svest ljudi? Kroz brojne manje ili više poznate primere, najviše u vezi sa Sjedinjenim Američkim Državama, globalnim korporacijama i svetski poznatim političarima, stručnim, ali ne suvoparnim jezikom objašnjava se uticaj veštine pripovedanja na sve(t) oko nas.

Mislite li da je vizuelni logotip ono što stvara emocije kod potrošača? Ili kvalitet proizvoda? Ne. Emocije potrošača ka brendovima (i njihovim logotipima) nastaju zbog priče koja se nalazi iza brendova.

Utisak

Čitajući ovih dvestotinak strana, stiče se utisak da čitate izuzetno kvalitetan magistarski rad: dovoljno stručno, podržano brojnim citatima i preporukama za dalje čitanje, ali ujedno i stilski jednostavno i razumljivo prosečnom čitaocu, neupućenom u temu.

Nepripremljenog čitaoca može i uplašiti, a onog maštovitijeg i nagnati na razne teorije zavere: nakon razumevanja šta je storytelling i koliko je (već odavno) široko primenjen, perspektiva iz koje gledate svet će vam se sigurno promeniti.

Preporučeno za sve koji (bi da) se bave odnosima s javnošću, marketingom, politikom i novinarstvom.

[button link=”https://www.clio.rs/knjige.php?id=483&utm_source=marketingitd&utm_medium=button&utm_campaign=storytelling” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Storytelling – ili pričam ti priču – Kristijan Salmon[/button]*

Citat

Rađanje novih medija i velike mogućnosti viralnog širenja okje nudi Internet označile su kraj neporecive moći reklame i televizije. Era reklamiranja robnih marki se završava.

Dobro je imati uticaj. Ali nije dobro preterati u njegovom korišćenju.

Relacioni marketing: “Posao marketinških stručnjaka danas je da regrupiše ljude. Ne radi se više o prisutnosti marke, već o povezivanju potrošača za nju.”

Za manje od 15 godina marketing je prešao put od proizvoda do logoa, zatim od logoa do priče, od imidža brenda do priče brenda. (…)
Naravno, nisu roba i marke nestali, oni su i te kako tu, i dalje prisutni, ali su izgubili status objekta ili opredmećene slike. Oni nam govore i pridobijaju nas, pričaju nam priče koje se podudaraju sa našim očekivanjima i našim pogledom na svet. Kada se one upotrebljavaju na Internetu, pretvaraju nas same u pripovedače, u kolportere priča. Jer, oduševljenje koje izaziva dobra priča tera nas da je ponavljamo.

Kroz usvajanje tehnika storitelinga marketing je uznapredovao u odnosu na prvobitnu rekonstrukciju načina promovisanja marki. On podrazumeva “pogled na svet” i projektuje ga u sve segmente društva. Storiteling nije samo instrument marketinga, već i menadžerska “disciplina”.

Uspeh storitelinga od sredine devedesetih godina prošlog veka predstavlja definitivan odgovor na mutaciju organizacija. Mrežna struktura novih kompanija povećava potrebu za interakcijama. Saradnja između timova zamenjuje hijerarhiju, a kretanje znanja usku specijalizaciju proizvodnog lanca.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (CLIO). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.