Super Bowl je finalna utakmica Nacionalne fudbalske lige (National Football League – NFL) u američkom fudbalu, koja već godinama predstavlja najgledaniji televizijski program u Sjedinjenim Američkim Državama. Vremenom je postala poznata ne samo kao najvažniji događaj NFL-a, nego i po reklamama koje se snimaju posebno za svrhu prikazivanja tokom ove utakmice, i vrlo često su to i najbolje reklame koje ćete videti te godine.

Ove godine je prikazano ukupno 47 reklama, a cena oglašavanja je 4 miliona američkih dolara za 30 sekundi (porast od prošlogodišnjih 3,5 mil $). U prethodnim tekstovima prikazali smo 5 najboljih reklama iz automobilske industrije, te 4 reklame posvećene hrani i sokovima i reklame za pivo, a sledi prikaz reklama iz različitih kategorija.

Miracle Stain – Tide (Saatchi & Saatchi)

Kada pomislite na reklame za prašak za veš, sigurno je da u glavi imate fraze poput “tvrdokorne mrlje”, “belo je ponovo belo” i slično. Tide se malo poigrao sa američkim senzacionalizmom na veoma zanimljiv način, i tako pokazao da i oglašavanje praškaza veš može biti drugačije od onoga na šta smo navikli.

Aking Amy – Best Buy (CP&B, Boulder, Colo)

Svako ko je radio u maloprodaji, korisničkoj podršci, kao community manager ili na bilo koji drugi način bio u kontaktu sa ljudima, neće se nasmejati ovoj reklami (suviše dobro mu je poznata situacija sa posla). Svima ostalima je bila izuzetno zabavna.

Concept – Calvin Klein (Baron & Baron, New York)

Možda je Super Bowl (uglavnom) muška zabava, ali ga sigurno gledaju i žene – neke što vole, neke što su prinuđene. Calvin Klein vrlo dobro zna da donji veš muškarcima uglavnom kupuju devojke i žene, i zato uvek pažljivo bira svoje zaštitno lice (telo?). I ne libi se da ga pokaže. Ukoliko ne volite muškarce, možete slobodno preskočiti naredni spot. No, ukoliko gajite sklonosti ka seksi muškim telima, narednih 30 sekundi je samo vaše.

The Pitch – Samsung (72andSunny, Los Angeles)

Čim vidite Setha Rogena, jasno vam je da treba da očekujete smeh (i ono što se naziva transfer blama) – a to ćete u ovoj reklami i dobiti. Odvojite 2 minuta i uživajte:

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.