Super Bowl je finalna utakmica Nacionalne fudbalske lige (National Football League – NFL) u američkom fudbalu, koja već godinama predstavlja najgledaniji televizijski program u Sjedinjenim Američkim Državama. Vremenom je postala poznata ne samo kao najvažniji događaj NFL-a, nego i po reklamama koje se snimaju posebno za svrhu prikazivanja tokom ove utakmice, i vrlo često su to i najbolje reklame koje ćete videti te godine.

Ove godine je prikazano ukupno 47 reklama, a cena oglašavanja je 4 miliona američkih dolara za 30 sekundi (porast od prošlogodišnjih 3,5 mil $). Za ovaj tekst, odabrali smo pet oglašivača iz automobilske industrije koji su (možda) opravdali taj novac.

Soul – Mercedes-Benz (Merkley Partners)

Parodija Mercedes-Benza  na sve one priče i filmove “prodaj dušu đavolu da bi vozio dobar automobil, imao mnogo novca”. Da ne bismo previše otkrivali i tako upropastili jedinstveni diživljaj koji nudi, pogledajte i sami o čemu je reč. Muzička pozadina je “Sympathy for the devil” Rolling Stones.

Prom (Worth it) – Audi (Venables, Bell and Partners, San Francicso)

Totalno je vredelo toga! – setite se svoje mature, i sigurni smo da ćete isto pomisliti na kraju ove reklame.

Phoenix – Lincoln (Hudson Rouge)

Ako ovu reklamu okarakterišemo kao klasično mušku, verujemo da nam niko neće zameriti na tome. Lincoln želi da se uzdigne iz pepela ovim modelom i, bez suviše detalja, pokazuje vam upravo ono što želite da vidite kod novog automobila: savršeni spoj dizajna i tehnologije.

Space Babies – Kia (David & Goliath, Los Angeles)

Ako vam treba inspiracija kako da odgovorite na ona pitanja deci, možda vam baš ova reklama pomogne u tome. Kia se na zabavan način poigrala sa škakljivim pitanjem “Odakle dolaze deca?”, prezentujući Sorento svojoj ciljnoj grupi – mladim, porodičnim ljudima iz srednje klase.

Team – Hundai (Innocean)

Reklama koja ima zadatak da vas podseti na detinjstvo, uz zamerku da deluje pomalo nedovršeno (ili je to namerno?).

 Ilustracija: covington.mollymalonesirishpub.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.