Sigurni smo da ste makar jednom poželeli da ne morate ići kod lekara kako biste proverili svoje zdravstveno stanje  i pri tom za taj poduhvat odvojiti ceo dan, na pomolu je, čini se, rešenje.

Istraživači Univerziteta u Ilinoisu napravili su elektronsku tetovažu koja može da se štampa direktno na telo, a putem koje je, između ostalog, moguće praćenje srčanog ritma i telesne temperature pacijenta. Možda zvuči neverovatno, ali to bi mogao biti prvi korak ka budućnosti mrežne zdravstvene zaštite.

Ovaj projekat je poslednji u okviru rada naučnika Džona Rodžersa na temu fleksibilne “epidermalne elektronike”. Njegov tim je razvio tehniku za štampanje elektronskih tetovaža direktno na ljudsko telo sa gumenim pečatom, preko kojih se nanosi sprej kako bi formirao zaštitni sloj, pa bi time tetovaža postala dugotrajnija. No, i pored toga ona se skida nakon dve nedelje (što nam se ipak čini kao dobra stvar).

Rodžers smatra da je jedna od bitnijih osobina njena sposobnost da prati zarastanje rana. Tako bi doktori nakon otuštanja operisanih pacijenta mogli da daljinski prate kako napreduje zarastanje.

Elektronska tetovaža funkcioniše kao standardni automoblilski bord kompjuter – sa elektrodama, senzorima i bežičnim komunikacionim sistemom i sastoji se od fleksibilne matrice koja se prilagođava telu.

Pogledajte video:

Ilustracija: psfk.com

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.