Dugačak je put od početne ideje preko zamornog kodiranja, dizajniranje interfejsa, alfa i beta testiranja do finalnog proizvoda. Međutim, na kraju tog puta čeka vas još jedan, jer nije dovoljno samo postaviti aplikaciju u App Store ili Google Play. Kako se postarati da aplikacija stigne do krajnjeg korisnika?

Pre svega, postoje dve vrste korisnika koji mogu instalirati vašu aplikaciju: organski korisnici (koji sami pronađu vašu aplikaciju) i “plaćeni” korisnici (koji instaliraju aplikaciju nakon pregleda reklame). I jedan i drugi izvor korisnika je podjednako bitan, pošto i plaćeni korisnici mogu bitno uticati na rang vaše aplikacije i samim tim povećati broj organskih korisnika. U ovom članku ćemo vam predstaviti kako da bez zakupa reklamam obezbedite što veći broj organskih korisnika.

Optimizacija ključnih reči – “App Store SEO” ili “ASO”

Prvi i osnovni način jeste da se postarate da korisnik što lakše pronađe vašu aplikaciju na samom uređaju, u odgovarajućoj “prodavnici” – bio to App Store u slučaju iOS-a ili Google Play u slučaju Androida. Ovakvi korisnici aplikacije nisu samo besplatni već su u većini slučaja lojalniji korisnici nasuprot onima koji instaliraju aplikaciju nakon pregleda reklame, što naravno utiče na rang aplikacije.

Postoji nekoliko značajnih razlika između Google Play i App Store marketa, koje utiču i na optimizaciju ključnih reči. U Google Play marketu značajno brže možete ažurirati aplikaciju i isprobati različite ključne reči. Nažalost, kod App Store marketa to nije moguće zbog njihovog čuvenog procesa odobrenja. Dakle, nove ideje za optimizaciju možete brže proveriti u Google Play marketu, a potom primeniti i u App Store marketu.

Postoji nekoliko faktora na koje morate obratiti pažnju prilikom optimizacije ključnih reči kao što su: ključne reči u naslovu i u opisu aplikacije, kao i dizajn ikonice. Ključna reč u naslovu aplikacije u obe prodavnice može dosta da utičena rangiranje aplikacije (npr. “Taksiko – the easiest way to call a cab”). Ključne reči u opisu, kao i ponavljane naziva aplikacije mogu da pomognu ponajviše u Google Play marketu, pošto se u App Store marketu opis i dalje ne uzima u obzir kao faktor za rangiranje. Doduše, treba imati u vidu da App Store postavlja link vaše aplikacije i na njihov sajt (itunes.apple.com) što će Google svakako indeksirati, tako da može da pomogne pri rangiranju na samom Google pretraživaču, što se ne treba zanemariti, pošto neretko će korisnici nailaziti na vašu aplikaciju na desktop i laptop uređajima a ne samo na mobilnim.

App Store je specifičan po tome što sami možete definisati ključne reči za koje želite da se rangirate. Imate 100 karaktera na raspolaganju, i ključne reči treba odvajati samo zarezom (pr. taxi,taksi,call,cab,belgrade). Fraze kao ključne reči više nemaju nikakvog effekta (pr. “call a cab belgrade”), i nema potrebe za ponavljanjem ključnih reči iz naslova aplikacije jer se one automatski dodaju. Nemojte upisivati konkurentske aplikacije kao ključne reči jer ih Apple automatski isključuje, ali zato možete utvrditi koje ključne reči vaš konkurent koristi putem App Store Ranking. Rangiranje vaše aplikacije za određene ključne reči možete pratiti sami ručno, upisivanjem ključnih reči u pretragu, što je malo rogobatno rešenje. Srećom postoje i web servisi pomoću kojih ih možete pratiti automatski poput ali nažalost nisu besplatni (npr. Mobile dev HQ i SearchMan).

app-store logo

“Inbound” marketing

Pretraga u mobilnim marketima ne bi trebao da bude jedini izvor korisnika, jer ljudi koriste i desktop (i laptop) uređaje u potrazi za aplikacijama. Osnovno je da imate web prezentaciju koja bi pokazala prednosti vaše aplikacije i uputila korisnika kako da pronađu aplikaciju na telefonu.

Najčešća praksa je da aplikacija ima zaseban (mikro) sajt, kao i profile na društvenim mrežama. Sajtovi su najčešće koncipirani kao “Splash Page” koji obično sadrže screenshotove aplikacije, neretko i video aplikacije u upotrebi, kao i linkove ka odgovarajućim mobilnim prodavnicama. Cilj ovakvih sajtova je da se korisnik usmeri ka mobilnoj aplikaciji te je dizajn i sadržaj podređen tome: nije pretrpan linkovima i navigacionim elementima a dugmići za preuzimanje aplikacije su obično u fokusu.

Prednost kod Android korisnika je to što oni lako mogu sa svog  računara da preusmere aplikaciju na svoj mobilni uređaj, dok je kod Apple uređaja taj proces uglavnom malo teži. Dakle, glavni savet za sajt vaše aplikacije – ne preptravajte stranicu sadržajem i linkovima već ih preusmerite ka vašoj mobilnoj aplikaciji već na istoj stranici . Koristan savet može i biti i prikupljanje e-mail adresa za newsletter – iako mnogi okreću oči na sam pomen ove reči jer je smatraju pasé tehnikom, e-mail kontakti su ipak korisniji od fanova na društvenim mrežama zbog jedne stvari koju mnogi lako previde: e-mail adrese duže opstaju, a društvene mreže se smenjuju (neko spomenuo MySpace?).

Lansiranje aplikacije – PR

Za lansiranje aplikacije možete i koristiti kontakte sa blogerima i portalima kako biste uticali na povećan broj objava i recenzija vaših aplikacija. Kada Apple odobri vašu aplikaciju, možete pustiti i Android aplikaciju u isto vreme, kako biste objedinili “buzz” na društvenim mrežama i blogosferi. Još jedna korisna tehnika su promo kodovi: pre zvaničnog puštanja aplikaciju u rad možete obezbediti blogerima promo kodove kako biste pred lansiranje već imali nekoliko recenzija (poželjno je zatražiti da se recenzija objavi na sam dan lansiranja). Ista tehnika se može iskoristiti i sa običnim korisnicima na društvenim mrežama – ako se aplikacija plaća, na društvenim mrežama možete podeliti nekoliko promo kodova kako biste podstakli korisnike da isprobaju i nahvale vašu aplikaciju.

google-play-logo

Domaća iskustva

U kratkom intervjuu sa osnivačem Taksiko servisa Mlađanom Antićem imali smo prilike da saznamo kako se domaći developeri snalaze na mobilnim “prodavnicama”.

Kakva su vaša iskustva sa marketingom i promocijom prilikom lansiranja mobilnih aplikacija?

M.A.: Iako mnogi zanemaruju ovaj deo u celom procesu, on je podjednako bitan kao i sav razvoj. Na marketima je ogromna konkurencija, i nije dovoljno samo da stavite aplikaciju tamo već morate i da je prigodno izreklamirate.

Da li se oslanjate samo na organic metode privlačenja kupaca, ili koristite i ostale metode promocije (zakup reklama desktop ili mobile reklama, ili možda neko od integrisanih rešenja za oglašavanje ili optimizaciju oglasa (npr. fiksu ili Tapstream)?

M.A.: Zavisi od slučaja do slučaja. Za neke proizvode smo se oslanjali samo na organic metode, a kod nekih proizvoda smo plaćali i Facebook reklame za ciljane korisnike.

Koliko nade polažete u prezentaciju aplikacije na webu i društvenim mrežama naspram optimizacije za pronalazak aplikacije u App ili Play marketima?

M.A.: Činjenica je da aplikacija mora da bude optimizovana za bollje pronalaženje u appStore/Play, ali to može da donosi X downloada dnevno. Jako je bitno,da se nakon launch-a, u kratkom vremenskom periodu veliki broj linkova i downloada dovede sa weba. Jedan od načina da se to uradi jeste da se na popularnim blogovima koji pišu o mobilnim aplikaicjama pojave review-ovi, i da korisnici sami pričaju o njoj na društvenim mrezama.

Kako biste uporedili iOS App Store i Google-ov Play Store? Da li je teže probiti se u nekom od ova dva, i ako da, u kojem?

M.A.: Dosta se razlikuju, iz dva razloga. Prvi je kvalitet aplikacija, a drugi čine korisnici koji koriste iste. U slučaju appStorea: dosta kvalitetnije programirane/dizajnirane aplikacije, korisnici više plaćaju aplikacije, dok je to kod Google Playa obrnuto.

Naravno, teže je probiti se na appStore-u, ali to i donosi mnogo veće prihode.

Šta biste predložili kompaniji ili developeru koji je upravo završio aplikaciju, koja je spremna za lansiranje? Kako bi ste ih posavetovali da lansira i promoviše aplikaciju kako bi ona došla do krajnjeg korisnika?

M.A.: Aplikacija mora da napravi hajp oko sebe, da se priča o njoj, da bude drugačija od ostalih, bolja naravno. O dobroj aplikaciji će svi pisati besplatno, a o lošim i da im platite teško će se odlučiti.

Završni saveti

U zavisnosti od kategorije vaše aplikacije, možete integrisati i društvene mreže u samu aplikaciju – setite se bedževa u Foursquaru recimo. Koristeći sličan pristup možete podstaći korisnike da shareuju svoja iskustva direktno iz aplikacije. Takođe, nemojte zanemariti ni lokalizaciju. Ako se vaša aplikacija pokaže kao uspešna trebalo bi da porazmislite o prevođenju iste i lansiranju na druga tržišta.

Još jedan od načina kako možete dodatno izpromovisati aplikaciju je cena – možete da pokrenete promotivni period sa smanjenom cenom ili pak omogućiti da se aplikacija skine besplatno na neko vreme, što je korisno jer postoji sijaset sajtova koji prate upravo ovakve promocije te vam mogu pomoći da obuhvatite što veći broj korisnika (npr. Free App a Day).

Na kraju krajeva, moraću da se složim sa Mlađanom – ako je sama aplikacija dobra, hype će doći  maltene sam od sebe. Popularna fraza u SEO svetu je “Content is king”.

Ukoliko smatrate da vašoj aplikaciji nešto nedostaje, zaboravite ovaj članak, i vratite se na posao ;)

Pri pisanju teksta konsultovan materijal sa Fiksu ebooks.

O autoru/ki

Nikola Đokić

PRofesionalno PRovac, a privatno veliki zaljubljenik u muziku i tehnologiju, samoproklamovani internet zavisnik, i veran korisnik Apple uređaja.

14 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.