Baviti se temom marketinga za menadžere nije jednostavan zadatak, osim ako niste Filip Kotler. Nemoguće je učiti o marketingu, a ne upoznati se sa radovima, tezama, definicijama Filipa Kotlera. Njegovo delo “Marketing menadžment” je Financial Times uvrstio u 50 poslovnih knjiga ikada napisanih, a njega u 10 najboljih poslovnih mislilaca. Kada ovo znate, jasno vam je šta se može očekivati – čovek čije je ime sinonim za marketing.

Ilustracija: cm-portimao.pt

Ilustracija: cm-portimao.pt

O autoru

Philip Kotler (1931.), svetski priznati stručnjak u marketingu, autor više od 40 knjiga,  profesor međunarodnog marketinga  (Kellogg School of Management, Northwestern University). I master i doktorska diploma su mu iz ekonomije, a nosi i 12 počasnih titula sa svetskih univerziteta. Bio je konsultant za IBM, General Electric, Sony, AT&T, Bank of America, Merck, Motorola, Ford i drugima.

O knjizi

Sigurno je da nigde nećete pročitati bolja uputstva, smernice, strategiju i taktiku za unapređenje marketing strategije, uz primere dobre prakse.

Knjiga se sastoji iz četiri dela. U prve dve trećine knjige akcenat je na strategijskom i taktičkom marketingu, dok treći deo pokriva administrativni, a četvrti marketing transformacije.

Utisak

Nemoguće je baviti se marketingom, a biti objektivan prema knjigama čiji je autor Filip Kotler. Od udžbenika za srednju školu do onih za fakultete i poslediplomske studije, u svakom ćete naći citate, a bilo koji ozbiljan rad na temu marketinga mora se makar u postavljanju definicije pozvati na njegove radove.

Iako je pisana 1999. godine, kada je Internet tek postajao deo marketinga, naći ćete savete koji su i danas primenljivi.

Ukoliko planirate da se ozbiljno bavite marketingom, ovo je jedna od knjiga koje ne možete propustiti. Preporučeno za top menadžment i vlasnike preduzeća, obavezno za sve koji tek ulaze u svet marketinga.

[button link=”https://www.asee.biz/?page=110&b=16&utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=Kako-kreirati-ovladati-dominirati-trzistem” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči od izdavača | Kako kreirati, ovladati i dominirati tržištem – Filip Kotler (Adižes)[/button]*

Citat

Kada mislimo da smo konačno shvatili koncept marketinga, on započinje novu igru i moramo da ga pratimo što bolje možemo.

Često se može čuti – ili inoviraj ili nestani. (…) Međutim, prosečna kompanija ne prođe uvek tako dobro kada lansira svoj novi proizvod. Nivo neuspeha novog proizvoda markirane robe za potrošačku upotrebu je još uvek oko 80%; u svetu industrijske robe, oko 30%.

(…) mnogi generalni direktori imaju nerealna očekivanja od svojih direktora marketinga. Nije čudo da je prosečan mandat direktora marketinga od 16 do 18 meseci!

Uspešna su ona preduzeća koja uče. Ona skupljaju povratne informacije sa tržišta, revidiraju i procenjuju rezultate i unose ispravke zarad poboljšanja performansi.

Marketing je umeće pronalaženja, razvijanja i profitiranja na osnovu mogućnosti. Ukoliko ljudi iz sektora za marketing ne uviđaju gde leže mogućnosti, treba ih otpustiti! Ako rukovodioci marketinga nisu u stanju da osmisle nove proizvode, usluge, programe i sisteme, zašto ih onda plaćamo?

Najveći deo posla direktora odgovornog za marketing određene marke je da izgradi imidž te marke. Ali njegov posao se ne sme ograničiti samo na to. On treba da se postara da način na koji se doživljava robna marka odgovara imidžu robne marke.(…) Stvaranje robne marke (…) traži mnogo više od stvaranja imidža robne marke. Traži brigu o svakom obliku kontakta koji kupac može da ima sa robnom markom. Pošto su svi zaposleni, distributeri i prodavci jedne kompanije mogu da utiču na način na koji potrošač doživljava robnu marku, pravi je izazov usaglasiti sve kontakte.

(…) pet puta više košta pridobijanje novog kupca od zadržavanja već postojećeg. Situaciju još više pogoršava činjenica da će biti potrebne godine pre nego što novi kupac dostigne nivo kupovine izgubljenog kupca. Formula je sledeća: pratite nivo zadovoljstva vašim proizvodima i uslugama sadašnjih kupaca; ne uzimajte ih zdravo za gotovo; s vremena na vreme uradite nešto posebno za njih; ohrabrite ih da vam daju povratne informacije.

Današnje kompanije, koje su mudre, sebe ne vide kao kompanije koje prodaju proizvode. Sebe vide kao kompanije koje stvaraju kupce od kojih ostvaruju profit. One ne samo da žele da stvaraju kupce, već žele da ih “poseduju” doveka.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (Adizes SEE). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.