OMGcommerce je konferencija o e-trgovini održana u Zagrebu 21. i 22. marta, u organizaciji Netokracije, na kojoj su predavali brojni regionalno i međunarodno poznati predavači iz kompanija Google, ERSTE bank, .me domena, Inchoo, Limundo i drugih.

U dva dana konferencije posetioci su imali mogućnost da čuju primere iz prakse, dobiju savete i smernice u kom pravcu da razvijaju svoje poslovanje, kao i interesante statstičke podatke o zastupljenosti online kupovine.

Luka Abrus (Pet minuta) je izneo zanimljiv podatak kako prodaja pametnih telefona nadmašuje prodaju personalnih računara, ali 2015. se očekuje da će pobednici biti – tableti. Ovo je, kad malo razmislite, i logično: laptopovi trenutno zamenjuju korištenje tableta na mestima gde se odmaramo – kaučima, krevetima, terasama, zato se očekuje povećana kupovina putem ovih uređaja.

Nenad Vukušić, autor tekstova na hrvatskoj Kolektivi  je podelio sa posetiocima konferencije nekoliko saveta o sadržaju za e-commerce stranice:

  1. Počnite s blogom – on bi trebalo da govori o temama koje su povezane uz proizod i industriju
  2. Pišite o specifikacijama proizvoda – bolje je za SEO, a i zanimljivije za čitatelja
  3. Korisničke recenzije – korisnici više vjeruju njima, nego proizvođačima

Predrag Lesić iz .Me domena, najbrže rastućeg u Evropi, održao je poslednje predavanje prvog dana konferencije OMGcommerce i to o važnosti imena domene u brendiranju. Na početku svog izlaganja napomenuo je kako živimo u potpuno novoj eri:

Živimo u dobu povezanih korisnika. Ljudi putem Interneta ne obavljaju samo kupovinu, oni razgovaraju. To je nešto što je izuzetno važno, jer imamo priliku za dvosmernu komunikaciju. Na primer, TV emituje poruku, ali na Internetu možemo razgovarati o toj poruci.

Attribution Modeling je budućnost oglašavanja, počnite s analizom danas!

Jedno od najinteresantnijih predavanja konferencije OMGcommerce održao je Luigi Reggiani (Google), koji je želeo da prisutnima naglasi kako je potrebno razmisliti o „putovanju“ kupaca, u čemu im može pomoći Attribution Modeling.

Attribution je gledanje šire slike, a u marketingu to pomaže u donošenju ispravnih odluka. Takođe, pomaže primećivanju marketinških aktivnosti koje možda ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Ako imate loše analize podataka, teško ćete doneti prave odluke. Moj je savet da ulažete u dobre podatke.

Saveti Reggianija kako početi s Attribution Modelingom:

  • Fokusirajte se na ljude koji analiziraju podatke. Produbite analitički talenat, pronađite ljude koji razumeju alate i znaju izvući prave podatke. Nakon toga, pronađite prave projekt menadžere. Završićete s velikim brojem informacija, stoga je kritičko mišljenje nužno. Teško je pronaći ljude koji razumeju sve ove korake, ali ih pronađite i zaposlite.
  • Testirajte i prilagodite se. Dokumentujte sve što radite kako bi i osobama koje se naknadno priključe bilo lakše shvatiti proces. Fokusirajte se na veće ciljeve.
  • Razumite vaš trenutni tim.

Kako početi s attributionom? Većina agencija i klijenata koristi Excel ili rešenje koje je kreirano samo za njih, a Reggiani napominje da postoje bolji alati. Google je kreirao tri alata: u sklopu AdWordsa su Search Funnels, a u sklopu Google Analyticsa su Multi Channel Funnels i Attribution Modeling Tool. Poslednji prikazuje podatke za 30 dana unazad, a Reggiani napominje da će taj period uskoro biti i duži. Uskoro će se moći meriti i učinak na različitim uređajima, a radiće se i na automatizaciji optimizacije kampanja. Na kraju napominje: Počnite s analizom podataka još danas!

Preneli smo vam najzanimljivija dešavanja, a ukoliko želite da ispratite o čemu su i ostali predavači govorili, pročitajte o tome na OMGcommerce Netokracija.

Fotografija: Marina Filipović Marinshe

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.