Prema staroj izreci, ako ujutro pojedete živu žabu to je verovatno najgore što toga dana može da vam se dogodi. Brian Tracy je iskoristio metaforu poredeći žabu s najtežim, ali i najbitnijim zadatkom koji prosečan čovek najčešće ostavlja po strani i odugovlači s njegovim izvršavanjem.

O autoru

Brian Tracy (1944) , profesionalni govornik, instruktor, konsultant i predsedavajući kompanije Brian Tracy International, koja se bavi edukacijom i konsaltingom. Koristeći pravila koja je opisao u svojoj knjizi (jednoj od 10 na temu motivacije i uspeha) postao je milioner.

O knjizi

Goethe je rekao: „Uvek imamo dovoljno vremena ako ga pravilno rasporedimo!“ a to tvrdi i autor ove knjige kroz koju pomoću 21 jednostavnog pravila opisuje principe pravilnog upravljanja vremenom.

Knjiga koja se čita lako i brzo opisuje između ostalih i Paretovo pravilo (80/20) opisano i u knizi o kojoj smo ranije pisali.

Od važnosti postavljanja ciljeva do načina na koji se „leči“ sklonost ka odugovlačenju, preko praktičnih saveta za organizovanje i planiranje vremena, ova knjiga nudi vam jasnu sliku uspeha i puta kojim treba da prođete ne biste li postali produktivniji. U svakom poglavlju navedene su i vežbe koje mogu primenljive trenutno. Sve tu u 100 stranica.

Utisak

Na dimnamičan i inspirativan način Brian Tracy priča priču koja svakog čitaoca nagoni na akciju. To nije teško zamisliti obzirom na to da je Tracy jedan od vodećih američkih motivacionih govornika u oblasti razvoja ljudskih potencijala i lične efikasnosti i da ga opisuju kao veoma harizmatičnu osobu.

Knjiga je pisana jednostavnim jezikom s ciljem da svi shvate pravila i počnu da ih primenjuju u što kraćem roku. Kroz upečatljivo lično iskustvo koje autor opisuje, a koje je počelo na ne tako perspektivan način, stičete utisak da je zaista moguće postići sve što poželite. Preporučljivo za sve koji žele da nauče kako da budu produktivniji i iskoriste svoje vreme na najbolji mogući način.

[button link=”https://finesa.edu.rs/knjige/pojedi-tu-zabu/?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=pojedi_tu_zabu” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči od izdavača | Pojedi tu žabu – Brajan Trejsi (Finesa)[/button]*

Citat

Jedan od najgorih načina da iskoristite vreme je da odlično radite nešto što uopšte ne mora da se uradi!

Vaša sposobnost da planirate znatno unapred, pre stupanja u akciju, mera je vaše ukupne kompetencije. Što je bolji plan koji imate, lakše vam je da prevaziđe odugovlačenje, pokrenete se s mrtve tačke, pojedete svoju žabu i nastavite dalje.

Jedno od najvažnijih pravila lične efikasnosti je pravilo 90/10 koje kaže da će vam prvih 10 procenata vremena koje provedete u planiranju i organizovanju svog rada uštedeti čitavih 90 procenata vremena koje biste inače proveli u obavljanu samog posla.

Vreme svakako prolazi! Pitanje je samo kako ga koristite i gde ćete se naći nakon nekoliko nedelja ili meseci. To umnogome zavisi od načina na koji razmišljate o posledicama kratkoročnih postupaka.

Nikada nema vremena da se uradi sve, ali uvek ima vremena da se uradi ono najvažnije!

Uspešni ljudi neprestano nameću sebi visok nivo učinka. Neuspešnim ljudima moraju drugu da nameću tempo i kontrolišu ih.

Procenjuje se da tendencijavišestrukog zaustavlejna u radu i ponovnog počinjanja može čak 500 %da produži vreme potrebno za obavljanje zadatka.

 * Knjiga je deo lične arhive. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.