U sklopu najava za predstojeću PR ARENU International koja se održava u Sarajevu 20. i 21. aprila, donosimo vam intervju sa jednom od predavača, Jelenom Ivanović.

Jelena Ivanović je diplomirala 2003. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (smer – Međunarodni odnosi). Na početku karijere bavila se prosvetnim radom na predmetu sociologija, a potom i novinarstvom u regionalnom listu. U redakciji stručnog časopisa posvećenog marketinškim komunikacijama (TABOO) Ivanovićeva je bila od juna 2007. godine. Od sredine 2009. godine obavljala posao zamenika glavnog urednika, a od januara 2010. do septembra iste godine, glavnog urednika. Pratila i učestvovala na preko stotinu predavanja, radionica i seminara posvećenim različitim oblastima kao što su odnosi sa javnošću, sportski, digitalni marketing, samoregulativa oglašavanja, itd. Funkciju izvršnog direktora ogranka IAA u Srbiji obavlja od januara 2011. godine

Šta za Vas predstavlja mogućnost da studentima prenesete znanje na PR ARENI International?

Za mene je susret sa mladim ljudima prilika ne samo da njima prenesem svoja znanja i iskustva, već i prilika da ja mnogo naučim. Iako sam generacijski zapravo bliska ovim ljudima, mislim da njih treba pažljivo slušati, razgovarati jer se tu kriju odgovori na mnoga pitanja. Pre svega, odgovor na pitanje ko su oni koji će se u ne tako dalekoj budućnosti baviti komunikacijama, kakvo im je obrazovanje, na koji način razmišljaju, kako percipiraju struku, u čemu su dobri, u čemu ne tako dobri. Na taj način se na budućnost može veoma uticati, ali i pokazuje briga za nju. Teško je promovisati komunikaciju i njenu važnost ukoliko međusobno, unutar struke i sa onima koji dolaze posle nas, ne radimo to na odgovarajući način. Posle nas “ne dolazi potop”.

O čemu ćete tačno pričati na PR ARENI International?

Jelena Ivanović IAA SerbiaMoja prezentacija nosi naziv FIRM BUT FRIENDLY. Fokus je na specifičnosti komuniciranja jedne strukovne asocijacije i to kako sa članstvom, tako i sa drugim javnostima. Ako ste udruženje koje okuplja profesionalce u oblasti marketinških komunikacija, vaša komunikacija bi trebalo da bude ogledalo vaših proklamovanih ciljeva i utvrđenih standarda. “Šuster ne sme da ima loše cipele” – takav stav je loše opravdanje.

Trudiću se da iznesem što više primera iz naše prakse kroz projekte koje smo pokretali i koje i dalje pokrećemo. Jedan deo prezentacije ću posvetiti Sekciji mladih profesionalaca u okviru IAA Srbija. Čini mi se da će kroz taj deo publika, mladi ljudi, moći najbolje da se identifikuju i na taj način dobro razumeju šta je IAA i na koji način funkcioniše.

Koliko je bitno održavanje jedne ovakve konferencije kako za za studente tako i za struku?

Organizovanje ovakvog događaja predstavlja napor da se neke stvari unaprede, da se kroz razmenu znanja i informacija stekne bolji uvid u situaciju, ali i definišu pravci budućeg rada svih nas. Ja to tako posmatram. Važno je da budemo što bolje informisani, da se edukujemo, da pokazujemo želju za napredovanjem. U našoj struci to nije pitanje volje, već neophodnost.

Koliko je bitno kvalitetno komuniciranje za uspeh poslovanja?

Po ovom pitanju, ja sam prilično isključiva. Ne mogu ni da zamislim pojedinca/kompaniju koja uspešno posluje, a neuspešno komunicira. To jednostavno isključuje jedno drugo, jer komunikacija nije odvojeni deo poslovanja, izolovan sistem koji funkcioniše tamo negde… Komunikacija bi trebalo da predstavlja važan deo poslovanja, slobodno mogu da kažem jedan od vitalnih.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.