Kako se bliži prijavni period za univerzitete, Univerzitet za inženjerstvo i tehnologiju UTEC iz Perua je osmislio kampanju kako bi zainteresovali studente da se prijave za inženjering programe. Dobiti pažnju tinejdžera je danas veoma teško čak i za brendove koji se bave zabavnim segmentom, a zamislite kako to izgleda kada jedan univerzitet to pokušava da uradi. Ovaj veruje da inženjering može promeniti svet, pa su stoga odlučili da počnu sa promenom lokalnih problema.

Lima je drugi glavni grad u svetu koji se nalazi u pustinji, samim tim ima problema sa nedostatkom vode za piće. Činjenica da je kišnih dana veoma malo i da je u isto vreme atmosferska vlažnost oko 98%, bila je inspiracija za izgradnju prvog bilborda koji proizvodi pijaću vodu iz vazduha. Generatori koji se nalaze unutar bilborda “hvataju” vlažnost iz vazduha i pretvaraju ga u prečišćenu vodu koja se skladišti u rezervoarima unutar bilborda. Na dnu bilborda je postavljena slavina odakle se lokalno stanovništvo snabdeva vodom.

Funkcionalni bilbord ne samo da reklamira sposobnosti univerziteta već i pomaže pri rešavanju stvarnog problema. Prema raspoloživim podacima ovaj bilbord je na ovaj način proizveo 9.450 litara pijaće vode za tri meseca, što je dovoljno da podmiri potrebe na stotine peruanskih porodica na mesečnom nivou.

Advertising agencija: Mayo DraftFCB, Lima, Peru

Ilustracija: phys.or

O autoru/ki

Dragana Marković

Veliki ljubitelj društvenih mreža, interneta i knjiga. Veliki obožavalac zime i snega. Voli da zasmejava ljude oko sebe.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.