Kao uvod u pregled knjige Strategija Šeherezade poslužiće deo uvoda u pregled knjige Storytelling, ili pričam ti pričuStorytelling (eng. pripovedanje) predstavlja veštinu o kojoj se sve više govori.

Veština pričanja priče je, kako smo videli, nešto što su marketing i PR sektori prihvatili i obilato koriste već neko vreme, no ova knjiga se bavi pripovedanjem kojem smo najčešće izloženi: storytellingom u politici.

Ilustracija: Wikipedia

Ilustracija: Wikipedia

O autoru

Christian Salmon (1951.), pisac, istraživač, osnivač Međunarodnog parlamenta pisaca, bivši književni kritičar. Bio urednik časopisa Autodafe, danas piše kolumne za Le Monde.

O knjizi

U svom delu Storytelling, Christian Salmon se bavi veštinom pripovedanja u funkciji ekonomije, marketinga i odnosa s javnošću, a tek načinje politički značaj primerima G. W. Busha i N. Sarkozyja.

Kroz 26 poglavlja o aktuelnim primerima iz međunarodne politike Strategija Šeherezade u praksi objašnjava kako izgleda storytelling u politici: borba za moć i (pre)vlast, osvajanje i očivanje vlasti, ali i gubljenje moći. Kojim se sve tehnikama, poput neuromarketinga [vidi knjigu Kupologija: istine i laži o tome zašto kupujemo, prim. aut.] služi politički marketing, na šta obratiti pažnju i kako prepoznati storytelling u (političkoj) praksi.

Utisak

Za razliku od Storytellinga koji je pisan stilom “magistarskog rada”, čitajući Strategiju Šeherezade imaćete utisak da čitate temeljan i kvalitetan novinski feljton, objavljen u vidu posebnog izdanja. Recimo da je Šeherezada postala novinar i kroz 26 noći vam priča o političkom marketingu i svemu onome čime se on služi.

Ukoliko niste zainteresovani za praćenje dnevnopolitičkih zbivanja i/ili istoriju, ili se, pak, ni na koji način ne bavite politikom, ovo nije knjiga za vas.

Preporučeno za studente političkih nauka i odnosa s javnošću, kao i sve koje interesuje mašinerija kojia se nalazi iza politike.

[button link=”https://www.clio.rs/knjige.php?id=502&utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=strategija_sheherezade” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača: Strategija Šeherezade – Kristijan Salmon (CLIO)[/button]*

Citat

Izborne kampanje postale su festivali pripovedanja tokom kojih se suočavaju likovi, a ne ideologije, i gde izbor ne potvrđuje kompetencije, već performanse glumca kandidata, njegovu veštinu da privuče pažnju i da izazove emociju. Politička stručnost ustupa mesto fiktivnoj veštini.

Retorija postaje važnija od političkih programa, a kvaliteti iz administrativnog, pravnog, ekonomskog i etičkog domena, koji se zahtevaju od budućeg predsednika, premeštaju se u domen narativnih performansi.

Danas političkom komunikacijom vlada brzina. Narativni sled pretvara se u “mašineriju” spektakularnih događaja i efekata iznenađenja, koji vremenom smanjuju pažnju. Protivurečnost između stalne potrage za efektom iznenađenja i narativne privremenosti zapleta, između spinaplota. “Za sve je obavezan stil šarlatanskog agitatora”, odavno je primetio Viktor Klemperer.

Do sada se posao inženjeringa znanja svodio na sakupljanje i prenos informacija. Stvari su se promenile. Celokupno znanje udvostručuje se svakih sedam godina, snaga obrade procesora svakih osamnaest meseci…

Publika će sve više odustajati od dugih narativnih tunela holuvudske produkcije i posvetiti se drugim formama i sredstvima za čitanje i pisanje, kao što su ekrani i mobilni telefoni. Sposobnost Holivuda da ispriča priču postepeno će se smanjivati ekspanzijom poruka i mikronarativa u medijima. Tradicionalni narativ sa tenzijom, konfliktom i razrešenjem verovatno će se utopiti u sveopštu buku i vizuelni haos.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (CLIO). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.