U subotu 6. aprila održao se drugi po redu BlackBerry 10 mini Jam u hotelu Zira u Beogradu u organizaciji Blackberry Developer Grupe Balkan i Ambasade Kanade uz zvaničnu podršku od strane kompanije BlackBerry. Veliko interesovanje za događaj bilo je očito još na prijavnom pultu, a organizator je saopštio da  je na ovom događaju bilo prisutno oko 500 ljudi kako iz Srbije tako iz regiona i to: Bosne, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i drugih zemalja.

Sama ideja BlackBerry 10 mini Jama je da ujedini znanje, iskustvo i poveže programere sa ovih prostora kako bi se potencijal iskoristio na najbolji mogući način, kroz Blackberry Developer Group Balkan koja obezbeđuje svu logistiku i komunikaciju sa ekspertima iz Blackberryja.

Sam događaj je otvorio menadžer BlackBerry developer grupe za Balkan Branko Nikočić. On je nakon kratkog obraćanja predstavio ambasadora Kanade u Srbiji Romana Waschuka koji je istakao kolika je važnost ovog događaja sa Srbiju i region. Nakon toga predstavnici BlackBerryja preuzeli su podijum i upoznali nas sa novim operativnim sistemom. Herve Liboureau, izvršni direktor Blackberryja za Centralnu Evropu opisao nam je put i kompletan proces u stvaranju novog OS-a koji bi trebao da održi visoki standard najzahtevnijih poslovnih korisnika i vlada širom sveta.

Siništa Patković, direktor BlackBerry sigurnosti istakao je kako mnogo kompanija u današnje vreme koristi BYOD (bring your own device) paradigmu i koliko je opasno ukoliko zaposleni izgubi svoj privatni uređaj koji na sebi sadrži poverljive informacije firme. BlackBerry koji je poznat po svom sistemu zaštite, kroz BBZ10 diže sigurnost na novi nivo. William Vablias, direktor odseka developera za Evropu rekao nam je nešto više o ideji stvaranja ovakvih događaja i koliko je zapravo bilo bitno za sam proces stupanje u kontakt sa programerima.

Na BB Jamu imali smo prilike da vidimo sjajan keynote koji je predstavio BlackBerry Z10, telefon u koji je nekadašnji RIM, a danas BlackBerry kompanija uložila poslednjih 3 godina rada. I mogu reći da se isplatilo. Uz njega, bilo je reči i o modelu Q10 sa tzv. qwerty tastaturom po kojoj je BlackBerry poznat. Imali smo prilike da ispitamo telefon i da se malo bolje upoznamo sa njim.

BlackBerry Z10: minimalistički dizajn za maksimalan užitak (i sigurnost)

Na prvi pogled sam telefon izgleda dosta svedeno i monolitno. Zli jezici će reći da minimalistički dizajn podseća na iPhone – ali, osim ako minimalizam nije patentirao Apple, tu sve ostale sličnosti prestaju.

Home screen je nešto drugačiji, napravljen od aktivnih prozorčića koji predstavljaju svaku applikaciju tako da je potrebno prstom pritisnete i pozovete u full screen mode. Ono što je zanimljivo jeste da BB nema dugme “nazad” (back) kojim se izlazi iz aplikacije već je potrebno da upotrebom određenog pokreta zatvorite aplikaciju.

Sam ekran od 4,2 inča uz rezoluciju od 768×1280 (sa gustinom piksela od 355ppi) je zaista dovoljan za bilo kakvu vrstu HD multimedije. Najbolji feature na kameri (koja je 8MP/1080p) je definitivno Timeshitf opcija koja vam omogućava da vratite trenutak u vremenu i sliku prepravite ukoiliko je recimo neko zažmurio na slici.

Tastatura je brza i precizna. Telefon je zaista brz i bez laga, a pokreće ga 1.5GZ dual core procesor sa 2GB RAM-a, Z10 ima kapacitet od 16 GB, mogućnost ubacivanja SD kartice i proširivanje kapaciteta do 64GB  Dobra opcija je takođe BB Hub koji predstavlja univerzalni inbox.

Možda najbolji feature u sveukupnom utisku je BB Balance koji drži odvojeno vaše poslovno od vašeg privatnog. Ova dva profila ne mogu međusobno komunicirati i ne postoji mogućnost da slučajno kopirate nešto iz jednog u drugi.

Pogledajte galeriju fotografija sa ovog događaja, i kako izgleda BlackBerry Z10 (klik na fotografiju će je uveličati):

O autoru/ki

Aca Todorović

Archaeologist, Metaphysical naturalist, Futurist, Co-founder of trablmejker.com, Cheif Online Editor and Co-founder of Frenzy Spark Magazine Representative @cafebabelbgd. Online content researcher at Investintech. Social Media addict. Science Fiction fan. Savršeno razume srpski, ali mu biografija bolje zvuči na engleskom.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.