U sklopu obeleževanja međunarodnog Dana devojčica, kompanija Microsoft Srbija je tokom jučerašnjeg dana ugostila učenice beogradskih srednjih škola i predstavila im kako izgleda rad devojaka i žena u ovoj kompaniji. Zaposleni u kompaniji Microsoft su u opuštenom i prijateljskom razgovoru sa beogradskim učenicama preneli svoje utiske ali i motive za rad u okviru Microsofta i Microsoft razvojnog centra u Srbiji. Sa učenicama su razgovarale uglavnom devojke i žene koje je poslovni put doveo baš u kompaniju  za koju se prema uvreženim stereotipima misli da zapošljava pretežno mušku populaciju.

“Dinamično okruženje, fleksibilnost u radu koju sa sobom donosi korišćenje novih tehnologija kao i mogućnost za razvoj proizvoda koje će potom koristiti milioni ljudi širom sveta samo suneke od prednosti rada u kompaniji koja se bavi informacionim tehnologijama. “ – rekla je Ivana Vučević, menadžerka ljudskih resursa u kompaniji Microsoft za Srbiju i Crnu Goru, pa potom dodala “Iako postoji stereotip da se ovim poslom više bave muškarci, žene su tu da donesu drugačiji način razmišljanja koji neretko rezultira napretkom dobre ideje u odličnu i jednim novim, kvalitetnijim rešenjem.”

Nakon uspeha organizacije prošlogodišnje manifestacije Dana devojčica, koje su zajednički sproveli Udruženje poslovnih žena Srbije i GIZ-ov projekat „Profesionalna orijentacija u  Srbiji” Dan devojčica je prepoznat kao jedna od usluga realnih susreta koje kompanije mogu da ponude učenicima i mladima. oManifestacjia Dan devojčica na taj način je institucionalizovana kroz program profesionalne orijentacije, kroz saradnju između preduzeća i škola širom Srbije.Projekat „Profesionalna orijentacija u  Srbiji” Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, a finansira ga Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke. Ovaj projekat trenutno obuhvata 70% osnovnih škola u našoj zemlji, kao i 85 kancelarija za mlade.

Jelena Vucevic - Microsoft i Neven Tubic - Microsoft razvojni centar Srbija tokom jucerasnjeg dogadjaja

Petofazni program, kroz koji prolazi oko 75.000 učenika osnovnih ali i srednjih škola po kojem GIZ radi, je put od pet koraka koji vodi mladu osobu do izbora zanimanja i aktivnog planiranja karijere, a jednu od faza predstavljaju susreti sa  preduzećima gde mladi imaju priliku da se upoznaju sa predstavnicima željenih zanimanja i sa samim radnim okruženjem.

“Jednu od najvažnijih faza u procesu profesionalne orijentacije predstavljaju  upravo realni susreti u kojima učenici/e imaju mogućnost da preispitaju svoje odluke i opredele se za buduće zanimanje na osnovu talenata koje poseduju i ličnih sklonosti, a ne na osnovu podele na muška i ženska zanimanja, koja i dalje vlada u društvu,»izjavila je Aleksandra Lakićević-Dobrić, viša projektna menadžerka programa profesionalne orijentacije u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ) koja se ovom prilikom zahvalila kompaniji Microsoft na učešću u ovom projektu i davanju primera društveno odgovornog poslovanja i saradnje između predstavnika privrede i zajednice u kojoj svi zajedno živimo.

Tokom  jučerašnje posete, devojčicama je pružena mogućnostda se upoznaju sa netipičnim ženskim profesijama u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, prirodnih nauka i inženjerstva, a koja nude velike poslovne mogućnosti. Na ovaj način devojčice su imale priliku da kroz realan susret steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.