Dodelom nagrada Škole menadžmenta IEDC Bled za najbolji projekt na području upravljanja ljudskim resursima započela je HR Business Arena 2013 u Beogradu, u organizaciji Infoarena Grupe i Asocijacije HR profesionalaca. Uvodnim predavanjem akademskog direktora Škole menadžmenta IEDC-Bled profesora Nenada Filipovića, ujedno i člana žirija za dodelu nagrada za najbolji HR projekt u Srbiji tokom prethodne godine, stavljen je naglasak na nezaobilaznu temu o kojoj će sledeća dva dana raspravljati HR stručnjaci – organizacijsko restrukturiranje.

Restrukturiranje je zasigurno trenutno nezaobilazan proces kroz kojeg prolazi većina firmi. Međutim, restrukturiranje je vođeno različitim ciljevima, a samim time se provode i suštinski različiti procesi i aktivnosti. Dok jedni sprovode strateško restrukturiranje vođeno idejom da kompanija unapredi svoje poslovanje kroz ulaganja kako bi bile međunarodno  konkurentne kad dosadašnji modeli više nisu održivi, drugi sprovode defanzivno restrukturiranje za puko preživljavanje kroz smanjenje troškova, smanjenje broja zaposlenih i obustavljanje neprofitabilnih programa.

Prema rečima Nenada Filipovića, iskustvo iz regije nas uči da ne možemo razdvojiti defanzivno i strateško retrukturiranje.

„Skoro da i nema preduzeća u regiji koje nije pod pritiskom izrazito  nepovoljne tržišne situacije koja često pretpostavlja borbu za preživljavanje, kratkoročno razmišljanje, centralizaciju i autokratski stil vođenja te brze reakcije. No sve to nema nikakvog pravog rezultata bez motivacije zaposlenih i vizije dugoročnog razvoja. Ako postoji poverenje u menadžment, priča će biti prihvaćena.“ rekao je Filipović te dodao „Čini se da je upravo poverenje zaposlenih teško steći jer istraživanje sprovedeno na globalnom nivou otkriva da tek svaki četvrti zaposleni veruje svom šefu.“

Prvonagrađeni projekat „Strateško organizacijsko planiranje“ među 22 pristigla projekta predstavila je direktorka ljudskih resursa Coca Cola Hellenic, Srbija Nataša Prodanović. Prema njenim rečima, prvi preduslov za pokretanje projekta bio je edukacija i podrška menadžmenta. Uz sve prednosti koje sam projekt ima za zaposlene u kompaniji, nakon pet godina od svog početka zabeležen je tri puta veći rast produktivnosti i ne manje važno, ostvarena je ušteda od 13 miliona evra koja je reinvestirana u poslovanje.

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatima jer je to projekt koji je nastao u Srbiji, a sad se sprovodi u svim zemljama u kojima Hellenic posluje.“ izjavila je Prodanović.

Drugonagrađeni projekt „“Dobrobit zaposlenika“ predstavila je HR partner, JT International a.d. Senta, Srbija, Maja Andrić, dok je projekt Atlantic Grupe „Prirodno različiti“ koji je osvojio treće mesto predstavila HR direktorka Mojca Domiter.

„Uloga HR-a može značajno doprineti orgnizacijskom restrukturiranju i time biti potpuno u funkciji menadžmenta i strategije kompanije te napraviti izmak od svoje tradicionalne uloge. Sva tri predstavljena nagrađena projekta pokazala su da sve više kompanija u Srbiji ulaže u svoje zaposlene i bave se konkretnim strateškim pitanjima.“ izjavila je programska direktorka konferencije i direktorka firme Tagoras, Hrvatska, Carmen Majetić Pavić.

„Prilikom ocjenjivanja vodili smo se time koliko projekt ima uticaja na zaposlene, na lokalnu zajednicu te samu firmu. Također nam je vrlo bitno bilo je li projekt održiv te koliko će uticati na sam razvoj firme. Svojom pobjedom Coca Cola Hellenic Srbija pokazala je zašto se smatra jednim od boljih u samom sistemu.“ zaključuje predsjednik Asocijacije HR profesionalaca Srbije i član žirija Nebojša Rako.

U nastavku konferencije održan je okrugli sto na kome su svi učesnici jednoglasno istakli značaj i potencijal stručnjaka na području upravljanja ljuduskim potencijalima i izneli primarni trend razvoja HRa u smeru organizacionog razvoja kao strateške uloge poslovanja uspešnih kompanija.

Na okruglom stolu učestvovali su HR direktorica Blok Prometa u NIS-u Biljana Duković, Nenad Filipović, Nataša Prodanović, HR direktor Holcim Srbija Miloš Mirić, uz moderatora direktorice kompanije Human Consulting Ane Arizanović.

„Možete da postavite kakve god želite poslovne ciljeve, ali ukoliko niste strateški i promišljeno kreirali i usmerili organizacijsku kulturu, ne možete da računate da će vam ti ciljevi biti i dostižni. U pitanju je jedan pristup koji pomaže da vaši ljudi na najbolji način zajedničkim delovanjem dovedu do izuzetnih poslovnih rezultata.“ istakao je Miloš Mirić.

Drugi dan konferencije obeležila je tema uloge, statusa i pozicije žena u biznisu koju je otvorila direktorica A.T Kearney Melanie Seier Larsen pitanjem gde će biti žene, a gde muškarci za 50 godina.

Melanie Seier Larsen, AT Kearney

“Ulazimo u razdoblje globalnog manjka žena, primarno zbog situacije u Aziji i na Bliskom Istoku. Međutim, žene postaju kvalificiraniji spol i imaju potencijal da budu hraniteljice u sledećih 30 godina u SAD i Europi.”

Do završetka konferencije, učesnike konferencije HR Business Arena 2013 očekuju rasprave o modelima motivacije i nagrađivanja te njihove učinkovitosti, uticaju informatičke tehnologije na HR poslovanje te kako društveni mediji menjaju upravljanje ljudskim resursima, ali i o tome kolika je uloga pola u razvoju karijere te zašto ima tako malo žena među liderima u okviru okruglog stola Žene u biznisu.

Pogledajte galeriju sa ovog događaja (klik na fotografiju će je uveličati):

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.