Događaji

Izložba “POLET”: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji od 1969. do 1980. godine

Kažu da se najlepše stvari dese kada se to najmanje očekuje. Tako je i izložba “POLET” nastala sasvim slučajno, vođena radoznalošću mladih kreativaca. Kroz fotografisanje časopisa “Ekonomska politika”, za potrebe knjige Mijata Lakićevića “Ispred vremena”, ekipa iz studija Metaklinika, uložila je svoj trud u  dvogodišnji projekat i osmišljavanje izložbe od novinskih oglasa koji su se u periodu od 1969. do 1980. godine pojavljivali u ovom časopisu.

“Ekonomska politika” je bio časopis namenjen direktorima i tadašnjoj eliti, a na njegovoj izradi radila su velika imena iz oblasti fotografije, ilustracije i dizajna. Posebno je interesantno što su se u to vreme u časopisu nalazile reklame kompanija iz koje nisu proizvodile robu široke potrošnje poput rudarstva, teške industrije i energetike. Sve to ukazuje na razvoj tadašnje države i njenu modernizaciju koja je bila pokretačka sila celog kolektiva i stvarala nadu za boljom budućnosti.

U prostoru galerije stičete utisak i zbog čega se ova kreativna ekipa ljudi okupila oko ovakvog projekta. Kroz preko 100 svetlećih panoa, od 1700 koliko je objavljeno u “Ekonomskoj politici”, možete osetiti entuzijazam i oživljavanje duha prošlog vremena. Posmatrajući oglase iz doba kada je marketing tek postajao interesantna profesija, zaključuje se da se komunikacija sa tadašnjim potrošačima ostvaruje korišćenjem duhovitosti i moćnih likovnih izraza. Reklame iz tog vremena ne predstavljaju samo “prodavanje magle” , već motivišu i bude i anticipiraju društvo budućnosti.

Proteklih dana izložbа je bila postаvljenа u Likovnoj gаleriji i u gаleriji Podroom Kulturnog centrа Beogrаdа, a sada se seli u Novi Sad , gde će postavka biti dostupna u Kulturnom centru Novog Sada od 18.aprila do 15.maja, uključujući i Noć muzeja.

O autorima izložbe

Kao kreativni studio koji stvara atraktivne, neobične i kvalitetne vizualne sadržaje, Metaklinika je radila na velikom broju kampanja u oblasti kulture i biznisa. Osnivači su Dušan Đorđević, fotograf, Lazar Bodroža, ilustrator i Nenad Trifunović, grafički dizajner, koji predstavljaju i tim autora zaslužan za izradu ove izložbe zajedno sa Mijatom Lakićevićem i studiom Petokraka. Potencijal ovog projekta prepoznao je i NIS a.d. koji je pomogao u njegovoj realizaciji.

Pogledajte galeriju (klik na fotografiju će je uveličati):

O autoru/ki

Una Dimitrijević

Started off as an Information Technologies Engineer but found happiness in Internet marketing and social media. Love singing under the shower and from time to time in a choir. Trying not to step on anybody’s toes while dancing salsa. Fan of science fiction, comedy series and Dr. House’s sarcasm.

Ostavi komentar