Kažu da se najlepše stvari dese kada se to najmanje očekuje. Tako je i izložba “POLET” nastala sasvim slučajno, vođena radoznalošću mladih kreativaca. Kroz fotografisanje časopisa “Ekonomska politika”, za potrebe knjige Mijata Lakićevića “Ispred vremena”, ekipa iz studija Metaklinika, uložila je svoj trud u  dvogodišnji projekat i osmišljavanje izložbe od novinskih oglasa koji su se u periodu od 1969. do 1980. godine pojavljivali u ovom časopisu.

“Ekonomska politika” je bio časopis namenjen direktorima i tadašnjoj eliti, a na njegovoj izradi radila su velika imena iz oblasti fotografije, ilustracije i dizajna. Posebno je interesantno što su se u to vreme u časopisu nalazile reklame kompanija iz koje nisu proizvodile robu široke potrošnje poput rudarstva, teške industrije i energetike. Sve to ukazuje na razvoj tadašnje države i njenu modernizaciju koja je bila pokretačka sila celog kolektiva i stvarala nadu za boljom budućnosti.

U prostoru galerije stičete utisak i zbog čega se ova kreativna ekipa ljudi okupila oko ovakvog projekta. Kroz preko 100 svetlećih panoa, od 1700 koliko je objavljeno u “Ekonomskoj politici”, možete osetiti entuzijazam i oživljavanje duha prošlog vremena. Posmatrajući oglase iz doba kada je marketing tek postajao interesantna profesija, zaključuje se da se komunikacija sa tadašnjim potrošačima ostvaruje korišćenjem duhovitosti i moćnih likovnih izraza. Reklame iz tog vremena ne predstavljaju samo “prodavanje magle” , već motivišu i bude i anticipiraju društvo budućnosti.

Proteklih dana izložbа je bila postаvljenа u Likovnoj gаleriji i u gаleriji Podroom Kulturnog centrа Beogrаdа, a sada se seli u Novi Sad , gde će postavka biti dostupna u Kulturnom centru Novog Sada od 18.aprila do 15.maja, uključujući i Noć muzeja.

O autorima izložbe

Kao kreativni studio koji stvara atraktivne, neobične i kvalitetne vizualne sadržaje, Metaklinika je radila na velikom broju kampanja u oblasti kulture i biznisa. Osnivači su Dušan Đorđević, fotograf, Lazar Bodroža, ilustrator i Nenad Trifunović, grafički dizajner, koji predstavljaju i tim autora zaslužan za izradu ove izložbe zajedno sa Mijatom Lakićevićem i studiom Petokraka. Potencijal ovog projekta prepoznao je i NIS a.d. koji je pomogao u njegovoj realizaciji.

Pogledajte galeriju (klik na fotografiju će je uveličati):

O autoru/ki

Una Dimitrijević

Started off as an Information Technologies Engineer but found happiness in Internet marketing and social media. Love singing under the shower and from time to time in a choir. Trying not to step on anybody’s toes while dancing salsa. Fan of science fiction, comedy series and Dr. House’s sarcasm.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.