Često se javljaju ljudi nakon čitanja teksta Nagradne igre na Facebooku: Šta se sme, a šta ne? sa pitanjem: Ali mi imamo samo par ulaznica (minđuša, knjiga, ručkova) da podelimo – nećemo valjda svaki put da pravimo aplikacije za to? Naravno da za ovim nema potrebe, postoji jednostavniji način, koji potpomaže međupromociju naloga na različitim društvenim mrežama.

Dakle, šta da radite, ako želite da nagradite svoje fanove, a ne želite da kršite pravila Facebooka? Napravite nagradni kviz na nekoj drugoj mreži, pa je podelite na Facebooku (ne zaboravite da prvo pozovete fanove da vam se pridruže na toj mreži).

Svaka mreža ima svoja pravila, ne zaboravite. Zbog toga ovde navodimo najčešće korišćene mreže sa njihovim pravilima:

Twitter: Guidelines for Contests on Twitter

NE:

  • Ne smete pozivati takmičare da prave duple (lažne) naloge.
  • Ne smete pozivati takmičare da spamuju druge korisnike (u ovo je uključeno i poziv na retweet – npr. Prvih 5/10/13 koji RT ovaj tvit osvajaju).

DA:

  • Pozovite korisnike da vam odgovore tako što će uključiti i mention @vaš_nadimak, kako biste lakše pratili ko učestvuje.
  • Ohrabrite pisanje na određenu temu (koja je od značaja za vaš brend) putem korišenja #hashtaga 

I ne zaboravite na pravila svake zemlje posebno po pitanju nagradnih igara, kvizova i konkursa – za Srbiju možete pročitati na Nagradne igre na društvenim mrežama: Šta kaže zakon?.

Pinterest: Business Terms of Service

Na ovoj mreži možete manje-više sve, dok god ne kršite autorska i srodna prava, o čemu možete čitati u delu Copyright. Štaviše, Pinterest vas ohrabruje da koristite njihovu mrežu za svoje kvizove i konkurse tako što primere najbolje prakse pokazuje kroz Pinterest Contests.

Više o Pinterestu možete pročitati u tekstu Moć fotografije: Pinterest i kako ga iskoristiti za poslovnu promociju.

Instagram: How to Host a Photo Contest on Instagram

Slično razmišlja i Instagram: slobodno organizujte foto-takmičenja, najbolje uz pomoć #hashtaga i promovišite ih putem svojih naloga na drugim društvenim mrežama, ili web stranicama – ali pazite da sve bude u saglasnosti sa pravilima (nalaze se na stranici Terms of Use).

Ukratko: nije dozvoljeno spamovanje, a posebno se zabranjuju automatizovane (bot) objave; ne smete kršiti autorska i srodna prava; ne smete prikupljati podatke drugih korisnika Instagrama.

Zaključak: Organizujte nagradne kvizove i konkurse na drugim mrežama, a ljude pozivajte sa Facebooka

Jasno je da je Facebook mreža sa najviše korisnika, zbog toga se svi trude da nagradne igre prave baš tamo. No, ne zaboravite da Facebook ne upozorava! već samo obriše stranicu kao da je nije ni bilo.

Videli smo dosta (i previše) Facebook nagradnih (foto) konkursa – možete li biti drugačiji, i uraditi nešto novo? Organizujte foto-konkurs na Pinterestu, pozovite fejsbukaše da se pridruže i uz malo mašte i kreativnosti svi će biti zadovoljni. Niste prekršili pravila, a podelili ste nagrade koje ste želeli. Englezi bi rekli win-win.

Ukoliko ne želite da propustite naredne tekstove, prijavite se na newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst, ostavite komentar ispod teksta.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.