“Polazeći od potrebe da tržište marketinških komunikacija na teritoriji Republike Srbije bude uređeno, transparentno i odgovorno uz primenu jasnih kriterijuma i principa etičkog oglašavanja pripremljen je Kodeks marketinških komunikacija i oglašavanja.” ovako počinje Deklaracija o prihvatanju Kodeksa. Radi se o dokumentu koji marketinška struka sastavlja i dobrovoljno mu se podvrgava. Njime se promovišu četiri osnovna principa etičkog oglašavanja: zakonitost, pristojnost, istinitost i časnost.

Kodeks marketinških komunikacija od 2. aprila, putem zvanične web stranice IAA Srbija, dostupan je svim zainteresovanima. Predlog Kodeksa je dosad upućen na adrese više relevantnih asocijacija i ustanova, a već je prihvaćen od strane: IAA, PKS, Grupacija oglašivača, UO UEPS, IAB, Uprava za rodnu ravnopravnost. Formalno prihvatanje Kodeksa biće realizovano putem potpisivanja Deklaracije.

Kodeks marketinških komunikacija je dokument na kojem je duže od godinu dana radila Radna grupa IAA u sledećem sastavu: Vanda Kučera (McCANN Grupa), Marija Matić (Direct Media), Maja Petrašinović Nikolić (AXA Osiguranje), Milica Stefanović (Coca-Cola), Slobodan Srećković (Apatinska pivara), Jelena Obradović i Ana Mijailović (Živković & Samardžić Law Office) i Jelena Ivanović (IAA Srbija).

Ukoliko imate komentar ili sugestiju u vezi sa sadržajem dokumenta, možete ih poslati na sledeće adrese: jelena.ivanovic@iaa.rs ili Vanda.Kucera@mccann.co.rs. Dovoljno je da se pozovete na član, odnosno stranicu dokumenta i iznesete svoje mišljenje. RG IAA Srbija će sve vaše komentare koji se pošalju do 14. aprila 2013. godine uzeti u razmatranje.

Preuzmite dokumente:

Ilustracija: IAA.rs

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.