Nakon prošlogodišnje marketinške dominacije jednog pametnog telefona, ova godina počela je mnogo zanimljivije. Pre svega zato što su se ostali igrači u Android igri konačno pokrenuli i “dodali gas” svojim novim gedžetima.

Do pre par meseci, smatrao sam LG marginalcem u igri, ali pre svega zbog sasvim prosečnog interfejsa i dizajna koji je bio uvek “nit’ smrdi nit’ miriše” kao i nepamtljivim karakteristikama. Setimo se samo obećavajućeg Optimus 3D telefona, koji je na kraju bio lošiji od prvog dual-core telefona Optimus 2X, a koji je trebalo da izazove ultimativni “WOW” osećaj kod kupaca. To se nije dogodilo, a telefon je vrlo brzo pao u zaborav izlaskom  novijih i boljih modela drugih proizvođača.

Povratak LG-a u geek i interesnu sferu mlađih dogodio prošlog leta sa dopadljivom serijom budžetnih telefona (L serija) i sjajnim optimus 4X HD telefonom.

Raspakivanje

Telefon koji su nam iz LG-a ustupili je došao kao promo primerak, bez ikakve dodatne opreme, tako da o samom pakovanju, punjaču, slušalicama i još nekim eventualnim dodacima zaista nemam šta da kažem. O tome, dakle, naknadno – kada se pojavi u prodaji.

Dizajn

LG optimus G je crn, zaista crn telefon. Kada je ekran ugašen izgleda kao da je napravljen od jedne staklene prizme, i sa prednje i sa zadnje strane. Gorilla glass 2 se nalazi sa obe strane uređaja kao zaštita ekrana i sa zadnje strane ispod kojeg je prisutan pattern koji smo već videli na modelu Nexus 4. Uzimanje telefona u ruku izaziva prijatan osećaj, jer uređaj sa svih strana “viče” da je kvalitetan. S druge strane, otisci prstiju znaju da budu iritantni po svom tom staklu tako da su zaštitne folije ili silikonske maske, nažalost, neophodne, no ne samo zbog toga. Naime, ukoliko telefon stavite u krilo ili na bilo koju glatku površinu sa makar malim nagibom vrlo lako se može desiti da telefon prosto sklizne, što može da rezultira oštećenjima.

Telefon oblikom podseća na LG telefone L serije (najviše L9) i koristi sve dizajnerske prednosti Optimus 4X HD i Prada 3.0 telefona. Kada se prijatan, robustni izgled ukombinuje sa kućištem koje ne može da se otvori (tzv. unibody), čiji je jedini (skoro nevidljivi) otvor prostor za micro sim karticu, dobija se proizvod savršenog industrijskog dizajna, koji će i pored otisaka prstiju izazivati pažnju gde god da se pojavi.

Hardver

 Telefon pokreće snažni Snapdragon S4 pro procesor, Quad core, klokovan na 1.5 GHz, sa Adreno 320 grafikom i 2GB RAM-a, što za Android telefon praktično znači da može da pokrene apsolutno sve aplikacije sa marketa (ne sve istovremeno, naravno) i verovatno će moći još dugo, dugo. Testova brzine ima pregršt, međutim u svakodnevnom životu oni korisniku ne znače ništa jer telefon radi bez ikakvog zastajkivanja (uporedo sam igrao temple run 2 i NFS :)).

snapdragon_processor LG Optimus G

Ekran, kamera, zvuk

Ono što kod LG telefona mora da se voli jeste ekran. Tako je i na Optimus G telefonu: predivni IPS LCD sa rezolucijom od 320 piksela po inču. Detalji su divni, tekst izgleda oštro, a boje su najbliže prirodnim i možda je jedino vibrantniji ekran nekog HTC uređaja sa super LCD 3 ekranom, ali to je već stvar ličnog izbora. Obzirom na to da je telefon najavljen u novembru prošle godine, već sada na papiru zaostaje za ekranima od 400+ piksela po inču, ali netrenirano ljudsko oko zaista nije u stanju da sagleda te finese.

Subjektivno, ovo je ekran koji j među najboljima koje sam ikada video. Mana je što osvetljenje ekrana nije jako u poređenju sa drugim LG modelima, te je na dnevnoj svetlosti potrebno ekran podesiti na 80-100% jačine da bi se izbeglo gubljenje boja i refleksija.

Ekran je dijagonale 4.7 inča (oko 12 cm), međutim tanak okvir oko ekrana čini ga dostupnim jednom rukom, čak i za osobe sa malim šakama, što nije slučaj sa velikim telefonima drugih proizvođača.

GtrueIPS Lg Optimus G

Kamera je 13 megapiskela i postoje brojne opcije koje je LG ubacio u odnosu na standardno android okruženje, poput raznih modova snimanja, fotografisanja putem predodređenih glasovnih komandi (npr. izgovaranje reči poput “LG” ili “cheese” i fotografija je snimljena). Sam kvalitet fotografija na dnevnoj svetlosti je sjajan i detaljan, bez šuma i sa poprilično tačnim bojama. Fotografije u zatvorenom prostoru u uslovima veštačkog osvetljenja nisu toliko dobre i često je prisutan šum i neka vrste senke, kao i prelivanja boja i akcentovanje žute boje. Sve u svemu, fina kamera ali očekivao sam malo više od 13 megapiksela. Naravno, ovo ne znači da je kamera loša, jer je za svakodnevno fotkanje i deljenje na društvenim mrežama idealna.

Zvuk kako onaj u slušalici, tako i onaj na zvučniku je jasan i čist. Jedini problem kod zvučnika je što se nalazi sa zadnje strane telefona blizu donjeg dela i često sam ga zaklanjao rukom dok sam gledao video sadržaje/slušao muziku, ali to većini ljudi ne bi trebalo da predstavlja problem.

Interna memorija telefona na modelu koji sam ja testirao je 32 GB sa nešto više od 25 GB dostupnih za korisnika što je čak i u nedostatku micro SD kartice više nego dovoljno.

NFC, Android Beam, WiFi direct – svi rade besprekorno i mnogo su praktičniji nego bluetooth ili deljenje podataka putem mreže.

Android, korisnički interfejs

Optimus koji je stigao nama na test u startu je imao Android Jelly Bean 4.1.2 koji se sa Optimus korisničkim interfejsom sjajno uklapa i sa ovim su morali da se slože čak i tvrdokorni ljubitelji fabričkog Androida. Sve funkcioniše brzo i utegnuto, animacije su simpatične, a čak i pomalo detinjast izgled ikonica i šareniš ne izgledaju loše, naprotiv.

Konačno, korisnički interfejs ima dosta sitnica koje su upotrebljive iako na prvi pogled izgledaju kao marketinška fora. Stvari poput sjajne tastature koju možemo deliti na dva dela (iPad ljubitelji?), ili je sužavati po potrebi ako kucamo jednom rukom  da bi kucanje bilo ugodnije, ili Qslide lista “brzih” aplikacija koje se uvek nalaze na dohvat ruke u notifikacionom delu.

lg-mobile-G-feature-flash-fancy_Qslide

Takođe, veliki ekran zaslužuje i veliki broj ikonica, tako da je meni sa aplikacijama moguće prilagoditi tako da u jednom redu može da se nalazi čak 5 aplikacija kao na telefonima sa mnogo većim dijagonalama ekrana. Integracija kontakata sa različitim nalozima i prateći widgeti su dobri i sve su bliže po funkcionalnosti HTC Sense rešenjima, i po mom mišljenju daleko ispred konkurentskog touch wiz Samsungovog interfejsa, koji iako “upeglaniji” vizuelno ima besmislene momente i “guši” osnovne Android funkcije. Optimus UI ih integriše i poboljšava i još jednom moram da naglasim koliko sam zadovoljan korišćenjem. Takođe, opcija tzv. custom made ikonica za skraćenice aplikacija me je prijatno iznenadila.

Jedina nejasna stvar bila je u nekim momentima velika iskorišćenost RAM memorije od strane interfejsa, međutim to nije usporilo telefon ili zadavalo probleme na bilo koji način, a i rešivo je upotrebom kvalitetnog menadžera memorije koji dolazi uz telefon.

Zaključak [TLDR]

Jedino što zaista mogu da kažem je WOW. Optimus G je sjajan gedžet. Sve mane koje ima ne mogu da se porede sa njegovom funkcionalnošću i izgledom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn telefona u kombinaciji sa moćnim hardverom i baterijom iznenađujućeg trajanja za jedan Android telefon (ili je tako samo na promo uređajima?), uz manje nedostatke u vezi sa za funkcionisanjem kamere, postavljaju Optimus G na tron u svojoj klasi, daleko ispred konkurencije.

Kada bi postojao taj jedan uređaj koji je kvalitetan spolja koliko i iznutra i sa kojim sam u svim pogledima zadovoljan, bio bi to Optimus G.

Ostaje da se nadamo se da će LG učiniti pravi potez i Optimus G ponuditi po ceni nižoj od konkurencije (bilo preko operatera ili u slobodnoj ponudi), jer je ovaj telefon zaslužuje da bude hit, u svakom smislu.

Pogledajte galeriju “iz ruke” (klik na fotografiju će je uveličati):

Telefon je obezbeđen ljubaznošću LG Srbija. Stavovi i mišljenja iskazani u tekstu jesu stavovi i mišljenja autora. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Dušan Bojnović

Arhitekta u pokušaju. Zaljubljenik u Fantasy i SF.
Potpuno opsednut pametnim telefonima i gedžetima.
Jednom u životu će napraviti najbolju aplikaciju i najbolju kuću.
Metal, jer drugačije ne sme biti.
"a što mi ne bi popili u to ime"

2 komentara

  • Cool telefon, i super review. Osim sto mislim da je ocena 10 za ekran OK, ali ne i za dizajn. Mislim da desetka za dizajn treba da ostane rezervisana za neke outstanding primerke – Lumije 820 i 920, Nokiju N9, Xperia-u Z, HTC One X i S, itd, ali ne za ovakav telefon, rekao bih, neinovativnog i solidnog dizajna, uz to malo neprakticnog (klizava stakla na primer).

    Premda si lepo opisao kameru, bilo bi doro da uz review idu primerci fotografija nacinjenih telefonom u raznim okruzenjima. Pored operativnog sistema koji telefon gura, i dizajna, kamera je obicno glavni faktor pri izboru, pa je lepo videti je na delu.

    Thx.

    • Hvala za ovako opširan komentar :D Budući da sam se igrao sa svim telefonima koje si naveo mogu ti reći da je xperia z, iako brilijantan primerak industrijskog dizajna, u ruci poput cigle, a pod dizajn sam nekako obuhvatio i ergonomičnost, jer nijedan od od ovih 4.7 – inčera nije toliko prijatan za rukovanje. Meni je sve to nekako ocena 10. Što se fotki tiče, prihvatam zamerku, biće u sledećoj recenziji :D

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.