MINImalan broj ljudi zna da Oksford nije samo grad u Engleskoj u kojoj se nalazi najstariji Britanski Univerzitet, već da je to gradić gde je pre 100 godina krenula proizvodnja automobila čiji je najznačajniji produkt upravo najpoznatiji britanski mališa.

U sklopu proslave ovog jubileja, britanski brend koji je preporođen od kada ga je preuzeo nemački BMW, organizovao je turneju u okviru koje je pet Minija napravljenih baš u Oksfordu  posetilo svih osam gradova u Evropi u kojima je postojala njegova proizvodnja. Zanimljivo je da je jedan od gradova u kojima je Mini imao svoju proizvodnju bilo i Novo Mesto u Sloveniji.

Mali auto u velikoj zemlji

Svi su bili skeptični kada su predstavnici BMW grupacije odlučili da plasiraju redizajnirani MINI na Američko tržište. Ipak, posle 11 godina prisustva postigli su i više nego što je bilo ko od njih očekivao u startu, prodato je preko 500 000 MINI vozila!

Pojavljivanjem MINI brenda kreiran je sasvim novi segment na tržištu koji je dokazao da i nešto tako može biti premijum proizvod. Prodaja je rasla tokom godina, pa je tako 2002. godine, kada se je MINI prvi put pojavio na tržištu,  prodato „samo“ 24.590 vozila, dok je u 2012. godini prodato 66.123 vozila.

Povećanjem svog portfolija, koji sada broji čak sedam modela (Hardtop, Clubman, Convertible, Countryman, Coupe, Roadster i novopredstavljeni Paceman), sigurno će privući nove fanove da se pridruže MINI zajednici koja je izuzetno povezana.

O autoru/ki

Miloš Raičević

Creative Thinker & Problem Solver

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.