Šesta po redu Marketing focus konferencija, održava se po inicijativi AIESEC-a, a u saradnji sa KC Gradom, i već nakon prvog dana izazvala je oduševljenje i pohvale, kako predavača, tako i publike koja se sastojala od pretežno mladih ljudi.

Odličan početak, iako u ranim jutarnjim časovima, nije prekinuo izuzetnu koncentraciju i interesovanje publike sve do kraja prvog konferencijskog dana.

Tema

Ovogodišnji fokus jeste sve prisutniji internet marketing kao i tehnologija koja se s njim u vezi ne može zaobići. Već nakon prvih par predavanja, strujeća energija između predavača i publike jasno je dokazala da su organizatori pogodili u izboru onoga što su želeli da ponude.

Predavači, I dan

Iz jutarnjeg sna publiku je razbudio duhoviti Ivan Ćosić pričom o ličnom brendiranju i storytellingu. Naučili smo da se dobro dobrim vraća, obično onda kada to ne očekujemo, da su logika i kreativnost dovoljni da od marketinških termina stvorimo simpatičan lični fokus i zašto su naše ideje naš najvažniji početni kapital. S Ivanom smo zaključili da „ NE „ već postoji kao opcija, ali samo u slučaju da pre toga nismo postavili pitanje, kao i da snovi počinju SADA i da od njih ne treba odustajati.

Predstavnica istraživačke agencije GFK dala nam je kratak uvid o istraživanju „ Mladi online“. Odatle saznajemo interesovanja, potrebe, uzore i stremljenja različitih profila mladih ljudi u Srbiji. Uzori i potrebe za praćenjem brendova ne razlikuju se dijametralno iz grupe u grupu, mada se mogu razvrstati u par grupa, shodno ekonomskom statusu i godinama ispitanika.

Nakon kratke pauze, publiku je pozdravio šarmantni Ivan Zeljković, poznatiji kao Zeka milioner podelivši sa istom svoja iskustva u promovisanju i komunikaciji u sportu. Prepričavajući lična iskustva, njihovu pozadinu, ciljeve i profite, Zeljković je objasnio koliku ulogu mediji i poznate ličnosti imaju u poboljšanju imidža tima i njegovih aktivnosti.

Dva naizgled stroga momka, Ivan Tomašević i Bojan Kocijan, predstavnici marketinškog sektora kompanije IDEA, slikovito su predstavili projekat online podaje, ističući važnost poznavanja ciljnih grupa i problema koji nastaju segmentiranjem tržišta i integrisanjem mnogobrojnih kanala komunikacije. Velika želja kompanije da zadovolji potrošača namučila je tim, a prepričanim detaljima su nas nasmejali i pokazali nam da je potrošač teška roba za kupiti.

Pri kraju veoma sadržajnog dana, neverovatnim smislom za humor, atmosferu je uneo Slavimir Stojanović, dizajner i umetnik, čija je nedavno održana izložba pod nazivom YOU ARE AN IDIOT izazvala veliku pažnju javnosti. Slavimir nam je preneo svoje mišljenje o specifičnoj vezi emocija, grafike i fotografije i društvenih mreža, ispričavši kroz izlaganje i svoju biografiju. Na samom završetku ove veoma intimno-slikovite prezentacije, umetnik je ponovio: “Emocija se uvek isplati“, što je publika pozdravila skandiranjem i ovacijama.

Prvi konferencijski dan fokusa, zatvorio je Aleksandar Petković govoreći o mobilnom marketingu, njegovim prednostima, nedostacima, psihologijom njegovog delovanja i velikom zanačaju ove vrste veoma popularnog marketinga u 21. veku. Ovom prilikom smo se podsetili na koji smo način i sami ciljne grupe, zašto je ovakav način protoka informacija izuzetno efikasan i brz i zaključili da ovakav način komunikacije sa potrošačima dobija sve ozbiljniju dimenziju.

Marketing Focus Tweetwall

BONUS ZANIMLJIVOST konferencije bio je Twitter wall, projektovan na zid i pušten uživo, pa su se različite reakcije publike mogle pratiti u svakom trenutku.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.