Nepuna dva meseca nakon što je na globalnom nivou predstavljena nova verzija najpoznatijeg svetskog softvera za kancelarijsko poslovanje pod nazivom Office 365, kompanija Microsoft Srbija otkriva da je jedna od novina u sklopu ovog proizvoda kreirana u našoj zemlji. Alat pod nazivom PDF Reflow koji sa potpunom pouzdanošću omogućuje čitanje i menjanje pdf dokumenata u vordu, delo je tima mladih srpskih inženjera, zaposlenih u Micosoft razvojnom centru Srbija.

Tim koji je razvijao ovaj alat, pred sobom je imao veoma kompleksan zadatak i veoma malo vremena.

„Bilo je potrebno pronaći način kako da se brojna dokumenta iz pdf formata prebace u vord a da se tom prilikom ne promeni njihova semantika i da svi sadržaji ostanu nepromenjeni. Osnovni problem je predstavljala činjenica da su elementi u pdf formatu fiksno postavljeni, što znači da su linije i paragrafi pozicionirani striktno. Samim tim, ako se jedan problem ne reši kako treba, sav ostali rad je uzaludan.“ – objašnjava razvojni put novog proizvoda, gospodin Aljoša Obuljen, vođa Office tima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, tim inženjera Microsoft razvojnog centra u Srbiji je ovim problemom počeo da se bavi pre nešto više od dve godine a prva verzija novog alata je bila gotova u junu 2012. godine u sklopu „preview“ verzije Office 365 paketa.

Sudeći prema podacima o zastupljenosti Office paketa širom sveta koji govore da se prethodnom verzijom ovog softvera koristi više od milijaru korisnika, može se verovati da će barem jednaki broj korisnika imati priliku da isproba novi alat kreiran u našoj zemlji.

O autoru/ki

marketing ITD

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.