Windows Azure Infrastructure Services postali su generalno dostupni kasno sinoć, objavila je kompanija Microsoft. Ovaj novi servis omogućuje klijentima da svoje postojeće aplikacije prenesu na Cloud platformu. U novu ponudu, uključeno je i smanjenje tržišne cene ovog proizvoda.

Na novi veliki korak u ostvarivanju generalne strategije zasnovane na Cloud platformi, kompanija Microsoft se odlučila nakon brojnih konsultacija i razgovora sa svojim partnerima širom sveta. Kako je istaknuto tokom predstavljanja novih mogućnosti, gotovo sve partnerske kompanije su se složile u konstataciji da uspeh Cloud platforme leži u vrednosti koju ona dodaje poslovanju.

“Klijenti nipošto ne žele da odbace svoju postojeću infrastrukturu da bi je zamenili onom koja je bazirana na Cloudu. Ono što oni zapravo žele jesu njihove tekuće investicije, obogaćene fleksibilnošću koju ova platforma donosi. Ono što Microsoft izdvaja je mogućnost izbora, izbora da svoje virtuelne mašine podignu u svom datacentru, partnerovom datacentru ali i na Windows Azure platformi, te da ih pomeraju izmedju ova tri onda i kada njima to odgovara” – Istakao je Siniša Perović, tehnološki evanđelista u kompaniji Microsoft Srbija.

Vođeni idejom da klijenti ne žele da biraju između niske cene i vrhunskih performansi, u kompaniji Microsoft su se odlučili da cenu za Computing, skladištenje podataka i propusni opseg prilagode cenama na tržištu. U početku, samo će cene za Virtual Machines i usluge Clouda biti redukovane od 21% do 33%.

“Ukoliko vas je do sada brinulo to što je Windows Azure košta više, te brige su počevši od danas prošlost. “ – Rekao je direktor operacija u kompaniji Microsoft, Stiven Martin i dodao da će se nove cene odnositi na sve klijente koji na bilo koji način odluče da kupe Windows Azure.

Nova ponuda podrazumeva i više memorije za Virtual Machines (28GB/4core i 56 GB/8 core) kao i brojne nove aplikacije u okviru Microsoft validated instances koje pored ostalih uključuju i SQL Server, SharePoint, BizTalk Server i Dynamics NAV ali isto tako i sve popularne OpenSource alternative.

Jedna od brojnih kompanija koje su iskusile sve benefite Windows Azure platforme je norveški Telenor, koja je trebala da unapredi svoja SharePoint rešenja u 13 poslovnih odeljenja i 12 država. Umesto tradicionalnog načina unapređivanja, kojim bi u velikoj meri opteretili svoj budžet i probili sve vremenske rokove, u Telenoru su se odllučili za Windows Azure i umesto za tri meseca, unapredili SharePoint za svega dve nedelje. Na ovaj način, kompanija Telenor nije samo uštedela vreme već i novac, jer su zahvaljujući ovom potezu uspeli da smanje troškove projekta za 70%. U ovom trenutku, Telenor je samo jedan od preko 200.000 Windows Azure korisnika.

Više informacija i mogućnost besplatnog testiranja novih usloga, dostupni su na WindowsAzure.com Za sve koji žele detaljno objašnjenje svih novina, dostupan je Scott Guthrie’s blog

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.