Windows XP, koji na svetskom tržištu veoma uspešno egzistira već više od 11 godina, više nije najkorišćeniji operativni sistem na planeti. Od prošle godine primat je preuzeo Windows 7. Predstojeći prestanak podrške  u aprilu 2014. godine za uređaje koje pokreće Windows XP je pokrenuo mnoge debate, pre svega među poslovnim ljudima. Šta učiniti sa podacima sačuvanim na starijim tehnologijama i kako bezbedno sačuvati veoma vredne podatke?

Tehnologija koja se koristi u poslovne, ali i u private svrhe, drastično se promenila tokom poslednje decenije. Nekada dominantni desktop računari, sada se nalaze rame uz rame sa laptopovima i novijim uređajima kao što su All in One, Ultrabook i tablet uređaji.

“Čuvanje podataka na CD-u ili DVD-u, danas je uveliko zamenjeno rešenjima kao što je SkyDrive, u potpunosti baziranim na Cloud platformi.  Mogućnosti za pristupanje podacima, koje su se sa pojavom Windows XP operativnog sistema i dalje vezivale uglavnom za kancelariju, danas su daleko veće. Danas zahvaljujući novim tehnologijama podacima jednako pristupamo i od kuće, iz automobila ili čak sa plaže. “- izjavio je direktor Microsofta u Srbiji Jugoslav Pirić, i dodao da je novi Windows 8 upravo kreiran da odgovori na potrebe korisnika koje su tokom poslednje decenije evoluirale zajedno sa napretkom tehnologije.

Svetske kompanije, poput BT PLC, Emirates Airlines, Seton Hall University i Toyota Racing Development su odavno zamenile XP za Windows 7, a u ovom trenutku prelaze na novi Windows 8 koji na najbolji način zadovoljava njihove današnje potrebe.

Potvrda tendencija korisnika ka novim tehnologijama, stigla je i iz kompanije Samsung, koja je u saradnji sa Majkrosoftom razvila potpuno novu liniju proizvoda baziranu na Windows 8 operativnom sistemu pod nazivom „ATIV“ , što je obrnuto čitana latinska reč „VITA“ – život.

„Celokupna linija uređaja koju čine ATIV SMART PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab i ATIV S nudi svoju kompjutersku moć preko funkcija platforme Windows 8. Samsung i Majkrosoft će zajedno pružiti korisnicima napredno, produktivno i kreativno iskustvo i sigurni smo da će interesovanje korisnika u Srbiji biti veliko.“ – izjavio je Jasmin Klapija, Menadžer proizvoda kompanije Samsung u Srbiji povodom globalnog predstavljanja operativnog sistema Windows 8 prošle jeseni.

Novi operativni sistem danas čini daleko dostupnijim i sadržaje koji su se do pre 10 godina mogli videti samo uživo. Jedan od najboljih primera za to je i prva svetska aplikacija jednog muzeja bazirana na Windows 8 platformi, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

“Spajanjem novih tehnologija Microsofta i umetničkih dela iz Spomen-zbirke otvorena je nova mogućnost u pravcu promocije vrhunske nacionalne umetnosti. Nadam se da će aplikacija podstaći i neku novu publiku da dođe u Spomen-zbirku i još ponešto sazna o darodavcu, delima i umetnicima na licu mesta.” – istakla je nedavno i dr Jasna Jovanov, upravnica ove institucije.

Za sve koji nisu sigurni koje je pravo rešenje za njihovo poslovanje, Microsoft je pripremio dosta ponuda poput one na sajtu www.Get2Modern.com.

Ilustracija: answers.microsoft.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • Prestojeći prestanak podrške za XP je recimo u mojoj firmi izazvao sledeću reakciju: umesto dosadašnje verzije softvera za maloprodaju koji se oslanjao na XP i Windows 7, izbacili smo novu verziju koja se oslanja na Windows 7 i 8. Podršku za staru verziju softvera prekinućemo otprilike sinhronizovano sa prestankom podrške za XP od strane Microsofta. Verujem da su mnoge kolege i kod nas i u svetu izabrale sličan pristup.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.