Biti isti je dosadno, uobičajeno, utapa se u masu i – osuđeno je na propast. Zbog toga morate biti drugačiji, zbog toga morate smisliti nešto posebno, nešto što će vas izdvojiti iz mase. Morate smisliti i kreirati svoju ljubičastu kravu.

Napomena: Naslov originala je Purple Cow, i ostaje nejasno zbog čega se prevodilac odlučio za termin Plava krava, umesto prepoznatljive ljubičaste krave koja je zaštitni znak Milka čokolada, a na koju očito referiše autor, čak i na samom omotu knjige*ir?t=maritd 20&l=as2&o=1&a=1591843170. Poštujući volju autora, i ono što termin predstavlja, u ovom tekstu će se koristiti prevod ljubičasta krava.

Purple Cow Seth Godin

Ilustracija: sethgodin.com

O autoru

Seth Godin (1960.), uspešan preduzetnik, autor 11 knjiga, od kojih nekoliko bestselera, govornik. Stekao diplomu Master of Business Administration na Stanford Graduate School of Business. Njegov blog se smatra jednim od najboljih blogova koji se bave marketingom.

O knjizi

Na nešto manje od 180 strana i u 70 delova nalazi se najmanje toliko primera iz prakse kako su stvarane ljubičaste krave, koje su spašavale preduzeća propasti, ili pomagale novima da se probiju na tržištu. Nekada je odeljenje marketinga preuzimalo gotov proizvod i kreiralo kampanje oko njega, međutim – zakoni današnjeg tržišta nalažu da se procesi raspodele nešto drugačije.

Ni najveći budež za oglašavanje na svetu neće vam pomoći ukoliko imate dosadan i nezanimljiv proizvod. Tržište XXI veka želi proizvode kojima reklama nije potrebna – jer su dovoljna reklama sami sebi. Oni moraju biti pre svega kvalitetni, ali i drugačiji, moraju se isticati iz okoline već na prvi pogled, moraju biti ljubičasta krava na livadi prepunoj smeđih krava.

Utisak

Ljubičasta krava je prethodnica knjige Svi marketinški stručnjaci su lažovi, mada redosled čitanja i nije toliko važan. Ono što je važno iz jedne ponavlja se u drugoj, no to ne znači da ima istih delova, ili da čitanje jedne znači da bi drugu trebalo izostaviti.

Cela knjiga deluje kao jedan malo duži tekst na blogu, čita se brzo, a napisano se pamti i razume veoma lako. Iako ima pregršt priča i primera, napisana je sa jednim ciljem: da vam objasni šta je ljubičasta krava, te pomogne da nađete načine da napravite svoju.

Preporučljivo za preduzetnike, menadžere svih nivoa, i svakog ko se bavi marketingom. Posebna preporuka za startupe, jer je kod njih potreba za ljubičastom kravom znatno veća nego kod svih ostalih kategorija.

[button link=”https://www.facebook.com/pages/Logos-Art-doo/233000206757225″ target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči od izdavača | Plava krava – Set Godin (Logos Art d.o.o.)[/button]**

(web stranica Logos Arta je u procesu izrade, obratite im se na navedenoj Facebook stranici)

Citat

Prestanite da reklamirate i počnite da se bavite inovacijama.

Evo zašto je teško slediti predvodnika: on je predvodnik jer je učinio nešto posebno. Šta god to bilo, međutim, učinjeno je – ako pokušate da sledite njegov primer, to više neće biti posebno, već obično.

Niko se neće rado prilagođavati vašem proizvodu. Velika većina potrošača zadovoljna je onim što ima. Ne traži zamenu i ne želi da se prilagođava nečem novom. A vi ih na to ne možete prisiliti. Vaša je jedina prilika da prodate svoj proizvod ili uslugu ljudima koji vole promene, novotarije i koji aktivno tragaju za onim što nudite.

Ne pokušavajte da stvorite proizvod koji će se dopasti svakom, jer ćete stvoriti proizvod koji nije ni za koga.

U post-televizijskoj eri zadatak marketinga nije više da učini proizvod privlačnim ili zanimljivim, zgodnim ili zabavnim nakon njegovog dizajna i razvoja, već dizajnirati proizvod tako da od prvog dana bude vredan virusa [viral – prim. aut.].

*Ovaj link je deo affiliate programa. Pročitajte naš Princip etičnosti.
**Knjiga je obezeđena ljubaznošću izdavača (Logos Art d.o.o.). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.