U susret drugoj PR ARENI International, edukativnoj konferenciji za studente o odnosima sa javnošću koja će se održati 20. i 21. aprila, razgovarali smo sa gospodinom , menadžerom za odnose s javnošću delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz perspektive Evropske unije, kao njen menadžer za odnose s javnošću u BiH, koliko važnim smatrate umrežavanje mladih ljudi iz regije?

To je izuzetno važno! Odlično je što PR Arena nudi ovu priliku mladim PR i komunikacijskih stručnjacima zapadnog Balkana. Kroz umrežavanje moguće je testirati vlastite ideje i projekte i naučiti o novima kao i razmeniti iskustva.

Evropska unija je utemeljena na principu saradnje, i saradnja je u srcu svega što radimo na svim područjima gde radimo, bilo da je to u područje ekonomije, poljoprivrede, trgovine ili spoljnje politike. Za sve zemlje koje su članice ili teže biti u EU, saradnja mora biti navika, tako konferencije poput ove pomažu razvijanju tog aspekta.

Balkan je postkonfliktna regija i zbog toga PR profesionalci moraju komunicirati pažljivo. Kako bi ste opisali PR branšu na Balkanu?

Andy McGuffiePR branša je mlada, još uvek u nastajanju, nosi teret vrlo teškog nasleđa 1990-ih i suočava se sa istim finansijskim izazovima kao i svaka druga branša danas.

Ipak, ne postoji manjak talenta u regiji u smislu copywritinga, dizajna, event managementa i online aktivnosti. PR branša u regiji je na korak od promene: Od klasičnog prenosa informacija počela je da kreira komunikaciju sa publikom i potrošačima. Fascinantno je biti ovde u tom trenutku i pratiti promene.

Koliko je važno održavanje ove konferencije kako za studente tako i za struku?

Vrlo je važno i za struku i za studente! Očito je dobro za studente da se okupe i razmene kontakte. Takođe je dobro za struku imati ovakve događaje zbog izgradnje ideja i predanosti profesionalnoj zajednici. Program Konferencije je odličan i verujem da će svi imati dosta toga da čuju i nauče.

Šta studenti mogu očekivati od Vašeg predavanja?

Hrpu EU žargona! Ne, ozbiljno, nameravam govoriti o iskustvu praktikovanja PR-a u instituciji tzv. ‘in-house’ PR i kako se ovaj način rada razlikuje od rada za kompaniju ili agenciju za odnose s javnošću. Takođe ću se osvrnuti i na bitnost korporativne strategije u uspešnom PR-u. Kako je moje predavanje planirano u 09:00 na 21. april, biti će potrebno mnogo kafe! Veselim se tom danu i nadam se upoznavanju mnogo mladih PR kolega.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.