Svaki kvalitetan marketing plan započinje pravilnom segmentacijom tržišta. Kao što i Paretovo pravilo 80/20 u praksi potvrđuje, najčešće samo 20% kupaca donosi čak 80% profita, što dovoljno govori o potrebi za pravilnim izborom ciljnog tršišta, kako bi se optimalno iskoristili potencijali proizvoda.

Kako bi marketinška kampanja bila pravilno izvedena, potrebno je uraditi kvalitetan marketinški plan koji započinje segmentacijom tržišta. Uz pomoć ove knjige ćete naučiti kako da krenete u proces segmentacije i kako da je odradite pravilno.

O autoru

Malcom McDonald, profesor marketinga, autor više od 40 naslova o marketingu i poslovanju, biznis konsultant, trenutno  predsedava bordovima šest multinacionalnih kompanija.

Ian Dunbar, praktikant segmentacije u marketingu, 1995. sa McDonaldom osnovao kompaniju Market Segmentation, biznis konsultant brojnim međunarodnim kompanijama i projektima.

O knjizi

“Segmentiranje tržišta” se sastoji iz četiri dela: u uvodnom delu se govori o pripremama za segmentaciju, zatim u Procesu segmentacije autori su objasnili svaki korak koz koji je neophodno proći kako bi segmentacija bila sprovedena na pravi način; sledi Segmentacija i organizacije, a u Epilogu se kroz primer Ici Fertilizers objašnjava uspon, pad i oporavak kompanije, te uticaj strategije na svaki od tih životnih ciklusa.

Pisana je stručnim, ali ne suvoparnim jezikom, što omogućava da kroz 13 poglavlja i oko 250 stranica prođete sa lakoćom razumevajući napisano.

Utisak

Kvalitetna knjiga koja služi da proširite marketing osnove i da vam pomogne da na pravilan način pristupite segmentaciji tržišta. Kako i sami autori navode u uvodnom delu, Ovo nije knjiga samo za čitanje već i za delovanje, i efikasnija je kada je koristi tim.

U malim i tzv. startup firmama često sredstva ne dozvoljavaju velike budžete za marketing, zbog toga je važno da se on sprovodi što je kvalitetnije moguće, jer mesta (i novca) za greške (i njihovo naknadno ispravljanje) nema. Ovo je knjiga koja će vas na najbolji način uvesti u marketing i pomoći da na pravi način odredite svoju ciljnu grupu korisnika i tako im se posvetite što je bolje moguće.

[button link=”https://www.clio.rs/knjige.php?id=339&utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=segmentiranje_trzista” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči od izdavača | Segmentiranje tršišta – Malkom Mekdonald, Ijan Danbar (CLIO)[/button]*

Citat

Uspešna segmentacija je rezultat potpunog razumevanja sopstvenog tržišta i za nju je potrebno vreme.

(…) jasno je da je veoma važno da se pažljivo definiše tržište. Ta definicija bitna je za merenje udela u tržištu i rasta tržišta, određivanje ciljnih kupaca, potvrđivanje relevantnih konkurenata i naročito – formulisanje marketinške strategije, jer je ona najvažnija za stvaranje razlikovne prednosti.

Teškoća u segmentaciji tržišta isključivo prema ponuđenim proizvodima, odnosno prema vrsti tehnologije, jeste u tome što na većini tržišta iste proizvode kupuju ili koriste različiti tipovi kupaca. Ti, različiti tipovi kupaca često bivaju svrstani u istu kategoriju.

Segmentacija je kreativan i obnavljajući proces, čija je svrha što bolje zadovoljenje potreba kupaca i stvaranje konkurentne prednosti kompanije. Ona se definiše kao potrebe kupaca (ne kompanije) i povremeno je treba obnavljati.

Jasno je da je u segmentaciji veoma važna lična dimenzija: bez vere i predanosti zaposlenih ovom metodu posmatranja tržišta, proces segmentacije osuđen je na propast. “Lična” strana samin segmenata može pomoći da se zadobije podrška zaposlenih i da ih ohrabri da promene dotadašnje uvrežene navike.

*Knjiga je deo privatne arhive. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.