Konferencija Tvitomanija se održava od 8. do 12. maja u Novom Vinodolskom (Hrvatska), a na osamnaest dana do događaja poznati su nam predavači i satnica. U ovom tekstu, predstavićemo predavana koja su u planu prvog konferencijskog dana:

Prvi konferencijski dan, 9. maj, započinje Miloš Čirič predavanjem Imamo li budućnost ili smo već osuđeni?, o kojem kaže sledeće:

Kakva je naša realnost? Kakvi su nam trendovi? Koje vrednosti smo stekli kroz socializaciju i kako to utiče na našu sadašnjost te budućnost? Šta se događa u svetu i kako to utiče na nas? Puno pitanja, malo odgovora. Barem ih nema u javnosti gde agendu još uvek određuju offline mediji. A te agende nam ne daju rešenja jer se ne bave ključnim pitanjima koja daju okvir za bolju budučnost. Jer ipak je najveći problem budućnosti u tome da moramo znanjem prošlosti u uslovima sadašnjosti odlučivati o budučnosti. Pogrešan okvir znači i pogrešne odgovore jer su pitanja kojima se bavimo pogrešna!

Tvitomanija je korak u pravom smeru. Da li će to biti samo jedan pokušaj ili će postati trend zavisi i od nas, od našeg razumevanja realnosti i širjenja saznanja o kojima ćemo tamo razgovarati.

Nakon njega sledi Nedim Šabić, koji govori o Osnivanju i vođenju firme putem Twittera:

Preko Twittera se mogu zaraditi ozbiljni novci, samo ako znate kako. Pokazat ćemo vam nekoliko metoda da putem Twittera dođete do vaše ciljne grupe i prodate im nešto, a vi zaradite proviziju, bez da ste i vidjeli kupca i robu tj. uslugu. Primjeri će biti iz prve ruke i sa oba tržišta – inostrano (englesko) i domaće (hrvatsko).

Sledeći je Ivan Zeljković čije predavanje nosi zanimljiv naziv: How to get attention without being a whore?

Društveni mediji postali su veoma jako oružje, samo kada imate kome da se obratite. Kako da zadovoljite svoju medijsku publiku ali i da je uvećate. Zašto neke poznate ličnosti ne mogu da prenesu svoju popularnost na društvene mreže? Šta im fali, a gde neki preteruju?

Nakon pauze, konferencija se nastavlja panelom Biznis i društvene mreže, a učesnici su: Veselin Jevrosimović, Nadan Vidošević, Aleksandar Veselinović, Dejan Tešić. Ovo su uspešni i poznati direktori te ljudi koji donose odluke u svojim organizacijama, popularno: pravi decission makeri. Sva trojica će govoriti o količini i načinima na koje koriste društvene mreže te koliko im to oduzima ili štedi vreme tokom poslovnih obaveza.

Aleksandar Gavrilović govori o tome Kako napraviti servis za praćenje Twittera:

Koliko prosječni učesnik Tvitomanije ima followera? Koliko redovito tweeta? Kada se najčešće retweeta, prije doručka ili poslije večere? Retweetamo li češće tweetove s linkovima ili bez njih? Odgovore na ovakva pitanja možemo saznati tako da unajmimo Kineza da sjedi ispred Twittera i revno broji naše tweetove ili followere, ali, srećom, možete do odgovora uz zanemariv trud doći i sami. Na ovoj kratkoj radionici naučit ćemo kako provoditi osnovnu analizu društvenih mreža koristeći se programskim jezikom Python. Ukoliko nemate iskustva s programiranjem, budite bez straha, radionica je namijenjena početnicima i entuzijastima.

Panel koji za temu ima Javne ličnosti na društvenim mrežama je sigurno nešto što bi trebalo čuti, pogogoto kada se zna ko su učesnici: Ivan Tasovac, Nina Badrić, Marko J. Kon, Ivan Zeljković. Javna ličnost na kraju dana je ipak samo čovek. Kako javne ličnosti upotrebljavaju društvene mreže, koliko su spontane? Da li im društvene mreže ugrožavaju privatnost. Koriste li društvene mreže za promociju? Dvosmerna komunikacija, zadovoljstvo ili opterećenje?

Sandra Kravitz Simonović, autorka ovog teksta i gl. i odg. marketingITD magazina, pričaće o tome Kako izabrati društvenu mrežu za svoj brend.

Ako mislite da preduzeće za proizvodnju i prodaju kugličnih ležajeva nema šta da traži baš ni na jednoj društvenoj mreži, dokazaću vam da grešite. Za verovatno svako predzeće na svetu moguće je pronaći mrežu koja mu odgovara, samo ako gledate iz pravog ugla – taj ugao planiram da vam otkrijem.

Prvog dana održaće se i radionica Fotografija i društvene mreže, koju će voditi Poje Mario, Dejan Danailov, Vladan Filipović, Nebojša Uglješić, Marina Filipović i Ivana Bubanj.

U sat i pol predavanja predstaviti ćemo vam neke zanimljive priče kako vam društvene mreže mogu pomoći da vam fotografsko znanje postane kvalitetno i prepoznatljivo. Doznat ćete i kako se fotografija koristi u svakodnevnom radu community managera, te koji su mitovi i legende oko prava fotografiranja, ljudi, objekata i njihovog objavljivanja. Spremamo Vam i nagradnu igru, fotosessione s profesionalnom opremom i još štošta zanimljivih stvari tjekom cijele tvitomanije.

Drugog dana obavezno ispratite predavanje Sebastjana Jeretiča Neuro blog u 7 koraka: model za neuroretoriku, copywriting, storytelling. Pisanje tekstova je osnovni zadatak blogera. Kako efikasno prodati poruku? Kako ljudima ući u mozak?

Neuro blog u 7 koraka predstavlja jednostavan model pisanja tekstova na bazi toga kako funkcionira naš mozak. Osnovni alat ubeđivanja je okvir. U 7 koraka ću predstaviti kako napisati efikasan blog i prodati svoju poruku.

[Napomena: o ovoj temi se dosta govori i u knjizi Kupologija: Istine i laži o tome zašto kupujemo]

 Ines Delić kao temu ima Implementaciju emotivnog brendinga u okviru društvenih mreža:

Implementacija emotivnog brending u okviru društvenih mreža. Prednosti i mane sa kojima se susrećemo kroz implementaciju, sa najčešćim preprekama i zabludama.  Greške na koje se može naići, i načini ispravljanja istih sa što manjim posledicama.

Ne propustite i Vladimira Vulića koji donosi Nova pravila biznisa u doba društvenih medija:

Sa liste 25 najvećih kompanija na svijetu u 1999. godini, svega osam je bilo na toj listi u 2009. godini! Da li smo dostigli tačku u kojoj tehnologija i društvo napreduju brže nego sposobnost kompanija da se prilagode novim uslovima poslovanja? Što je budućnost biznisa i kako je doživjeti?

Trećeg konferencijskog dana ne propustite predavanje Vladimira Bestića, koji će govoriti o Oglašavanju na FacebookuOsnove fb reklamiranja (objašnjenje admin interfejsa, CPC-a, CPM-a, sistema bidovanja itd.); Kako da odredite ciljnu grupu? Pravljenje profila kupca; Napredno praćenje FB reklama preko Google Analytics custom kampanja (UTM source tracking kodovi).

servisima za praćenje društvenih mreža govoriće  Igor Manjenčić – PeekMedioMojca Perić – Perception Analytics, Tina Cipot –  kliping.si, Andrijana Tomić – Realtime clipping:  Praćenje aktivnosti na društvenim mrežama jedan je od najvažnijih elemenata online PR-a. Servisi za praćenje društvenih mreža omogućavaju kompanijama da u svakom trenutku raspolažu ažurnim informacijama, kao i da na vrijeme reagiraju u kriznim situacijama. Analiza verbalnog i neverbalnog sadržaja (na primjer, emotikona), kao i demografskih podataka o autorima sadržaja stvara nepregledan niz novih mogućnosti suvremenog clippinga. Na koji način društvene mreže unapređuju PR aktivnosti i mogu li se te aktivnosti uopće obavljati bez oslanjanja na društvene mreže, moći ćemo saznati na ovom okruglom stolu

 Takođe, trećeg konferencijskog dana je i panel Novinarstvo i društvene mreže, na kojem učestvuju Antonija Mandić (RTL), Zoran Stanojević (RTS, OKO magazin), Zoran Šprajc (HRT), Dejan Steinbuch, a govoriće se o  temama poput koliko novinarstvo zavisi do društvenih mreža, koliko novinari koriste i veruju društvenim mrežam, nalaze li balans između privatnog i poslovnog korišćenja društvenih mreža, jesu li društvene mreže promenile novinarstvo i slično. Očekujemo zanimljiv okrugli sto te pokušaj dobijanja odgovora koji će možda biti drugačiji od naših percepcija novinarstva i društvenih mreža.

Ovo su samo neka od predavanja koja su nama zagolicala maštu i zainteresovala ih dovoljno da ih odvojimo kao nezaobilazne. Sigurni smo da bi trebalo posetiti i mnoge druge, zbog toga vam preporučujemo da pažljivo pregledate Program konferencije i tako pravilno isplanirate svoj boravak.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.